Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Nalezený Leverkusen, mizérie nováčků i drama v týmu plném Čechů

Nejvyšší německá fotbalová soutěž má za sebou první tři kola, v nichž tradičně nebyla nouze o zajímavé výsledky i momenty. Vše, včetně výkonů českých hráčů, rozebírá v tradičním Echu bundesligy na serveru Sport.cz expert David Jarolím.

Foto: Heiko Becker, Sport.cz, Reuters

Pavel Kadeřábek tradičně nechyběl v bundeslize v základní jedenáctce.

Článek

Pro mě překvapivě je stoprocentní pouze jediné mužstvo – Bayern. Do sezony vstoupili velmi dobře, i když do defenzívy se jim nepodařilo sehnat žádnou posilu. Nevyšel jim stoper Leverkusenu Jonathan Tah ani další alternativy a jsem zvědavý, jak bude jejich obrana dál vypadat.

Dayot Upamecano ani Kim nebyli v minulé sezoně úplně přesvědčiví a to samé platilo v prvním kole na Wolfsburgu. Nový trenér Vincent Kompany dal ale hlavně Upamecanovi jasně najevo, že do něj vkládá důvěru a bude za ním stát. Zatím to tak vypadá a nic nenasvědčuje tomu, že by mělo ve stoperské dvojici dojít k nějakému zásahu. Na druhou stranu kromě Wolfsburgu hráli ještě doma s Freiburgem a o víkendu vyhráli 6:1 v Kielu, takže těžší zápasy je ještě čekají včetně začínající Ligy mistrů.

Určitě se zastavme u obhájce titulu Leverkusenu. Na rozdíl od minulé sezony už jednou zaváhali, padli 2:3 doma s Lipskem. Výkony nebyly optimální. Zejména obrana nepůsobila tak pevně, hráči si počínali až laxně. Vždyť pokaždé vedli 2:0, a zatímco Superpohár proti Stuttgartu zvládli na penalty, duel s Lipskem už jsem zmínil. Všechno si zřejmě sedlo až teď ve druhé půli na Hoffenheimu, fungoval hlavně represink po ztrátě míče.

Leverkusen poprvé připomínal tým ze zlatého ročníku. Přitom personálně k mnoha změnám nedošlo. Na hostování do Bergama odešel stoper Odilon Kossonou, ale ihned dorazila náhrada v podobě výpůjčky Nordiho Mukieleho z PSG.

Pojďme na Dortmund, se sedmi body průběžně druhý tým soutěže. Musím však říct, že pod novým koučem Nurim Sahinem mě zatím nepřesvědčili, nevidím žádnou změnu nebo rukopis.

Je pravda, že po zranění poprvé nastoupil kanonýr Serhou Guirassy, autor 28 branek v dresu Stuttgartu z minulé sezony. Při výhře 4:2 nad Heidenheimem však moc cítit nebyl. Další posila Max Beier z Hoffenheimu zatím dostřídává a všechno si ještě musí sednout. Ještě je brzy dělat hodnocení nebo soudy, sedm bodů ze tří kol je pro Borussii velmi slušný start.

Naopak nulu mají na svém kontě oba nováčci. Rozhodně nechci být nějak extra škodolibý směrem k St. Pauli, hlavnímu rivalovi HSV. Byla to ale hořká pilulka v uplynulém ročníku, kdy poprvé v historii hraje bundesligu jen St. Pauli. Ideální by bylo, aby se Hamburk dostal nahoru a viděli jsme derby mezi elitou. Zatím tomu moc nevěřím. Do Brightonu odešel trenér podepsaný pod postupem Fabian Hürzeler a pod novým koučem Alexanderem Blessinem zatím v St. Pauli nenavázali na způsob hry, jakým se prezentovali. Hodně vynechávají křídelníky, což mě dost překvapuje.

No a pak je zde Kiel, který sice v prvním kole sahal po zaslouženém bodu na Hoffenheimu, jinak ale doplácí na to, že chce hrát fotbalově. Rozdíl mezi první a druhou bundesligou je však ohromný. Je možná sympatické, že si to teď chtěli rozdat na férovku s Bayernem, vzali si ale velké sousto. Ve 13. minutě prohrávali 0:3 a bylo po utkání. Výsledek 1:6 mluví za vše.

Musí prostě dělat body občas i na úkor krásy. Čím déle budou na nule, tím déle se ze situace budou dostávat. Padne na vás deka a je to. Další utkání je čeká v Bochumi, která je také na nule, a asi si pamatujeme, jak se v minulé sezoně zachránila až neuvěřitelným způsobem v baráži proti Düsseldorfu.

To jsou asi hlavní momenty prvních tří kol a teď krátce k českým fotbalistům. Jak jsem již naťukl, o víkendu se hrál duel mezi Hoffenheimem a Leverkusenem. Byl jsem ve studiu Nova Sport a všichni jsme se těšili na více Čechů. Od začátku ale nastoupil tradičně jen Pavel Kadeřábek. Adam Hložek a David Jurásek jsou zranění, na druhé straně seděl Matěj Kovář a Patrik Schick se dostal na trávník až v závěru.

Pro Schicka se jedná o nepříjemné momenty, protože Victor Boniface dal dva góly, přidal asistenci a prakticky sám udělal zápas. Pro mě je zarážející, ale asi to má trenér Xabi Alonso odůvodněné, že pošle Patrika do hry v 86. minutě za stavu 4:1. Zdá si mi, že si s ním trochu pohrává, aby ho namotivoval a nějak nakopnul. Důvěru ale Patrik momentálně moc nemá, což se může změnit se startem evropských pohárů, kde týmy tradičně hodně rotují sestavou.

Poslední část věnuji situaci v Hoffenheimu a Robinu Hranáčovi. Hodně mě to překvapuje, klub je známý tím, že je v něm klid na úrovni hráčů i vedení. Jenže skončil sportovní ředitel Alexander Rosen, s čímž jsou fanoušci hodně nespokojení. Dočasně byl dosazen Frank Kramer a nikdo neví, co bude. Hrajete Evropskou ligu, chtěli jste doplnit kádr, ale nastalo tohle.

Trenér Pellegrino Matarazzo si otevřeně postěžoval, že nemá dostatek důvěry, že noví hráči jsou podepisováni bez jeho přičinění. Zdá se mi, že nákupy opravdu nebyly stoprocentně připravené. Vedle toho se zranil jeden z lídrů kabiny Grischa Prömel.

Mluví se o konci Matarazza, kterého by měl nahradit současný asistent u reprezentace Sandro Wagner. Je to nepříjemné pro všechny a hlavně pro Robina Hranáče. Je složité dostat se do pohody a sžít se s novým systémem, když trenér nemá jistotu, že zůstane. Všechno se pak odráží ve hře a hlavně ve výsledcích.