Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Leverkusenu chybí hlad. Kovář nechytá a musí být trpělivý

Za uplynulý víkend se v Německu zrodilo hned několik překvapivých výsledků včetně ztrát Leverkusenu, Dortmundu i Bayernu. Vším se v novém Echu bundesligy zabývá expert David Jarolím a přidává pohled na některé české reprezentanty.

Foto: Thilo Schmuelgen, Sport.cz

Zklamaný Alex Grimaldo z Leverkusenu

Článek

„Leverkusen překvapivě ztratil doma s Kielem, i když vedl v 8. minutě 2:0. Sám jsem očekával, že si zastřílí. Ještě jim kolem 20. minuty neuznali gól z těsného ofsajdu, pak by bylo hotovo. Jenže Leverkusen zřejmě není tak hladový, jako tomu bylo v minulé sezoně, kdy bojovali o každý míč a byli velmi soustřední směrem do defenzivy. Zmiňoval to i kapitán Lukáš Hradecký, že jim přesně tohle chybí. Pak vidíte, že z jasného zápasu je to 2:2. Nečekaná ztráta s mužstvem, které do té doby mělo jediný bod.

Dlouho jsme nemluvili o Matěji Kovářovi, který momentálně vůbec nechytá. Před sezonou se spekulovalo, jaká bude situace. Každý očekával, že pokud nebude jedničkou, bude chytat poháry, byť Champions League není Evropská liga. Matěj dostal koncem srpna šanci v lize doma s Lipskem, kde při nešťastné prohře 2:3 úplně nepodržel. Těžko říct, jestli tohle je hlavní důvod, proč od té doby prostor nedostává. Pozice není jednoduchá i s tím, že se s ním počítá jako s jedničkou v nároďáku. Musí být trpělivý, jednoznačně větší důvěru má momentálně Hradecký.

Pojďme dál, a to k výhře Unionu Berlín 2:1 doma nad Dortmundem. Borussia je venku zatím velmi nepřesvědčivá, ještě tam nevyhrála. To je velké zklamání i v kontextu toho, když se ještě podíváme, jak v týdnu přejeli Celtic v Lize mistrů poměrem 7:1. Na druhou stranu Union spoléhá na dobrou obranu, v šesti kolech inkasoval jen šestkrát.

Na domácí půdě jsou silní a nikomu se v Berlíně nebude hrát jednoduše. Navíc pokud Union dá první gól, nebo dokonce dva. Dortmund sice snížil, žádné jiné velké šance jsem však neviděl. Mají štěstí, že i přes nevyrovnané výkony ztrácí v našlapané tabulce na vedoucí Bayern zatím jen čtyři body.

Bayern teď o víkendu remizoval ve šlágru kola na půdě Frankfurtu 3:3. Jen pár dní po první porážce v sezoně, konkrétně 0:1 v Lize mistrů na půdě Aston Villy. Bayern se mi obecně líbí více než třeba na jaře. Jsou velmi dobří na míči, mají mnoho krátkých přihrávek, chtějí soupeře vylákat, čekají na správný moment a finální přihrávku za obranu. Vzadu však nejsou vůbec kompaktní. Ztratí balon a stopeři hrají jeden na jednoho na dlouhou vzdálenost a bez zajištění. Zkrátka opravdu velké riziko.

Viděli jsme to právě s Frankfurtem, který trestal z rychlého přechodu dopředu. Ukázkou bylo vyrovnání v nastavení, kdy se prosadil Omar Marmoush. To je mimo jiné borec ve fantastické formě, už nastřílel osm branek a přidal čtyři asistence. Bayern by však měl defenzivní práci zlepšit, jinak na to bude doplácet stále častěji. Vždyť Frankfurt se sám od sebe nemohl dostat dopředu, jen hrozil díky školáckým ztrátám. Ale abychom také Eintracht pochválili, mají zatím výbornou sezonu. Snad jediné zaváhání si připsali v Evropské lize proti Plzni (3:3), kdy nehráli vůbec dobře.

Na závěr se podíváme na duel Stuttgartu s Hoffenheimem. Hoffenheim inkasoval před tímto utkáním 15 branek v pěti zápasech, teď ale hráli do defenzivy výborně. Týmově, makali, zajišťovali se. Pro ně škoda, že domácí srovnali z penalty v nastaveném čase, možná by si i ty tři body zasloužili. Pokutový kop byl, jen svým způsobem smolný. Hoffenheim mohl mít šest bodů a trochu se dotáhnout na střed tabulky, takhle má jen čtyři a průběžně je na barážové příčce. Opakuji, že o víkendu se mi opravdu líbili. Hráli sebevědomě, navzájem si pomáhali, takže velmi slušné.

Pomohla jim i výhra v Evropské lize nad Dynamem Kyjev, kterou dvěma trefami zařídil Adam Hložek. Zdá se, že Adamovi přesun z Leverkusenu, kde by asi nehrál, prospívá. Proti Stuttgartu měl také velkou šanci, už překonal gólmana a míč vykopl jeden z obránců. Je důležité, že se do situací dostává, že má minutáž daleko větší než třeba Patrik Schick.

Adam je také na rozdíl od Patrika v nominaci reprezentace, což si myslím, že je od trenérů národního týmu v dané situaci správný krok. Zareagovali na kritiku, že povolávají kluky, kteří nehrají a nemají praxi. Je možné, že Patrikovi to pomůže, že si promluví s Xabim Alonsem, potrénuje a třeba dostane v dalším duelu důvěru od začátku.“