Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Kompany zatím lepší než Tuchel. Stuttgart byl znovu fantastický

Bayern pokračuje v kanonádách, Leverkusen bojuje s prostupnou obranou a Stuttgart ve šlágru čtvrtého kola zdemoloval Dortmund. Expert David Jarolím v novém Echu bundesligy rozebírá kromě zmíněných témat také problémy Hoffenheimu nebo jízdu Freiburgu, který se drží mezi nejlepšími.

Foto: S využitím Reuters

Vincent Kompany diriguje své svěřence

Článek

„V Bayernu vidím dobrou náladu. Vince (trenéra Vincenta Kompanyho) znám, hráli jsme spolu. Když jsem byl na prvním kole s Wolfsburgem, chvíli jsme se bavili. Je to kluk, který toho na lavičkách velkých klubů nemá moc za sebou. Řešilo se, proč vůbec jde do Bayernu. Teď se objevily spekulace, že komunikace s hráči příliš nefunguje, ale na mě dělá lepší dojem než Thomas Tuchel v minulé sezoně. Atmosféra je prostě jiná, více pozitivní.

Hráči podle mě cítí důvěru trenéra, protože nejsou hned kritizováni na veřejnosti, když se něco nepovede. V uplynulém ročníku se to stávalo, soudržnost je lepší a všechno se odrazí na hřišti. Poslední tři zápasy zvládli výborně. Porazili 6:1 Kiel, v Lize mistrů 9:2 Dinamo Záhřeb a o víkendu triumfovali 5:0 v Brémách. I když soupeři nebyli z nejsilnějších, určitě bych výkony nesnižoval. Zejména Brémy mají defenzivu dobře propracovanou.

Bayern hrál výborně kolem šestnáctky. I proti bloku dokázal dobře kombinovat a pronikat do pokutového území. Na týmu je vidět pohoda. Harry Kane už má v lize zase pět gólů a k tomu přidal čtyři asistence. Posila Michael Olise teď 2+2, hodně jsou vidět Serge Gnabry i Jamal Musiala. Částečně se zlepšuje i obrana, která mívala i v průběhu zápasů určité výkyvy. Možná to bylo koncentrací, možná silami, nevím.

Každopádně v sobotu je prověří Leverkusen, který v neděli vyhrál nad Wolfsburgem 4:3. Úřadující šampioni byli lepší, měli více šancí, ale strašně laxně brání. Granit Xhaka řekl, že se musí zamyslet, že takhle to dál nejde. Do ofenzivy hrají pořád stejně, vzadu mají však velké mezery mezi řadami. Jejich silnou stránkou bylo, že pokud na soupeřově polovině ztratili balon, dokázali ho okamžitě získat zpět.

Nepříliš povedený duel má za sebou Nordi Mukiele, který je na hostování z PSG. Vlastní gól si dal kvůli tomu, že byl u hráče pozdě. Následně nebyl důsledný při standardní situaci. Směrem dopředu měl nahradit Frimponga nebo Tellu, jenže podpora téměř neexistovala. Leverkusen přece z práce krajních beků hodně těží. Nakonec drama zvládli opět díky trefě v nastavení.

Proti Bayernu se budou muset hodně zlepšit a důsledněji bránit. Pokud nechají Bavory chodit do rychlých protiútoků, zejména po křídlech, budou to mít sakra těžké.

Pojďme k některým dalším zápasům uplynulého kola. Šlágrem byl určitě střet Stuttgartu s Dortmundem, o něm se určitě musím zmínit. Stuttgart vyhrál 5:1, naprosto fantastický výkon. Od 5. minuty dominovali, na druhou stranu Borussia je zklamáním. Byla strašně pasivní. Hlavně záložník Enzo Millot si dělal, co chtěl. K tomu útočníci Deniz Undav a Ermedin Demirovič, kteří mají nadstandardní formu.

Zpět do místa, kde působili minulou sezonu, se vrátili obránce Waldemar Anton a kanonýr Serhou Guirassy. Hlavně první jmenovaný po zimním prodloužení smlouvy sliboval, že určitě zůstane. Jenže nakonec došlo k přestupu díky nastavené opci. Fanoušci Stuttgartu mu dali názor jasně najevo, celý duel na něj pískali. Guirassy dal sice gól, byla to však jediná akce, kterou udělal. Dopředu byl Dortmund špatný, Stuttgart naopak navázal na skvělé představení v Lize mistrů na Realu Madrid, kde si zasloužil minimálně remízu.

Příjemným překvapením je pro mě Freiburg, který má po čtyřech kolech devět bodů a zatím prohrál jen s Bayernem. Mají nového mladého trenéra, bývalého hráče klubu Juliana Schustera, který převzal mančaft po legendárním Christianu Streichovi. Ten byl u týmu od roku 2011. Celkem navázali na dosavadní práci a drží si stabilně dobrou formu. Zaslouženě dělají body, perfektní start.

Naopak další prohru, tentokrát 1:2 na Unionu, si připsal Hoffenheim. Trenér Pellegrino Matarazzo zkritizoval některé hráče, že se musí podívat do zrcadla. I když nejmenoval, dalo by se to vztáhnout na Robina Hranáče, jenž byl v základu a o půli šel dolů. Za mě je jedno, kdo hraje, problém je v systému. Obranná trojka či pětka hraje strašně vysoko, nezajišťuje se.

Koukněme se na výsledky. Hoffenheim málokdy udrží čisté konto, Matarazzo je v tomhle snad rekordman. Spíše se zaměřuje na ofenzivu a defenziva teď prostě nefunguje dobře. A není to jen o obráncích, mluvím o práci celého týmu. Podívejme se na duel s Leverkusenem minulé kolo. Dostat doma 4 góly je špatně, navíc hodně naivním způsobem. Leverkusen udělal jedno sklepnutí, přihrávku a někdo z útočníků běžel sám na bránu. Za mě je tedy u Hoffenheimu problém v systému.

A na závěr ještě jedno překvapení, že Lipsko hrálo 0:0 na St. Pauli a podruhé za sebou si připsalo bezbrankovou remízu. Domácí se vrátili do rozestavení 3-4-3, kdy mohou využívat rychlých křídelníků. Zejména na svém stadionu budou nepříjemní. Tribuny jsou velmi blízko trávníku, fandí úplně všichni a pořád.“