Hlavní obsah

CSAPLÁRŮV GLOSÁŘ: Český fotbal chátrá. Kvůli lidské nekompetentnosti

Praha

Jednoznačné vítězství Sparty, suverénní triumf Slavie, trvající mizérie Jablonce... Témat minulého ligového kola bylo hodně. Veškeré fotbalové dění na trávnících tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže však zůstalo ve stínu zveřejněných informací o údajných úplatcích Slavie pro tehdejšího místopředsedu FAČR Romana Berbra při mistrovském tažení v sezoně 2018/2019. Právě kontroverzní okamžik je předmětem glosáře trenéra Josefa Csaplára pro Sport.cz.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Luděk Peřina

Zleva trenér Slavie Jindřich Trpišovský, Michal Vepřek z Olomouce a hlavní rozhodčí Miroslav Zelinka.

Článek

„Už před týdnem jsem se zabýval tématem Slavie a rozhodčích. Na to, že se něco divného děje, nepotřebuji nikoho sledovat a policejní odposlechy už vůbec ne.

Všichni zainteresovaní přece vidí, co se děje. Že ve vyrovnaných zápasech kontroverzní situace vychází ve prospěch Slavie. V poměru devadesát ku deseti, možná osmdesát ku dvaceti. Abych byl fér, nejde jen o zápasy Slavie, ale ještě několika dalších klubů.

Občas je kontroverzní rozhodnutí sudích normální. Mohou chybovat. Ale pokud se tak děje v celé sezoně?! Několik let?! V těžkých utkáních jsou penalty, vyloučení, zásahy videorozhodčího, prostě všechno, na jednu stranu?! Ale při jednoznačných zápasech, kdy favorit vyhrává o tři, čtyři góly se tak neděje. Jen pokud se láme chleba.

Nikoho neobviňuji. Ale na to, že se tak děje, nepotřebujete policejní odposlechy. To si každý umí spočítat. Vezmete si utkání konkrétního klubu za posledních pár sezon, těsné zápasy, kritické situace a verdikty sudích. Nejsem sám, kdo tohle vidí. Profesionálům ve fotbalovém prostředí prostě takové věci neuniknou.

Já jen v určitých chvílích nazývám věci pravými jmény. Je divné, pokud z patřičných míst nedochází k žádné reakci. Jako první měla reagovat komise rozhodčích. Měla by veřejně upozornit, že jde o divné praktiky a je třeba s tím něco udělat.

A proč? Protože tahle nečinnost zabíjí fotbal jako takový.

Uvedu příklad z bundesligy a nedávného zápasu Dortmund - Bayern. Rozhodčí Zwayer nařídil v závěru penaltu pro hosty, z které Lewandowski vstřelil vítěznou branku. A domácí záložník Bellingham prohlásil, že „nic jiného se nedalo čekat, pokud největší zápas soutěže řídí sudí s korupční minulostí".

Bellingham čelí hrozbě trestního oznámení a také dostal pokutu čtyřicet tisíc eur, ano skutečně tolik, od vedení bundesligy za znevážení produktu. Je to pochopitelné. Zneuctil celou soutěž.

Všichni obdivujeme Premier League, La Ligu či právě bundesligu. Jak v těchto zemích vytvořili špičkový produkt? Stvořili super soutěž, o kterou se zajímají diváci, sponzoři, která je důvěryhodná.

Měli bychom věci nazývat pravými jmény a fotbal si hýčkat. Proč nastal odliv fanoušků, sponzorů? Přiláká kauza propíraná aktuálně v médiích k fotbalu mecenáše? Budou ochotní posílat do klubů svoje peníze? Řeknou si fanoušci, že fotbalová liga představuje důvěryhodný produkt a dává smysl na zápasy chodit? Svolí televizní stanice k větším investicím a masivnějšímu pokrytí fotbalových utkání?

Každý v klubu by si měl klást otázky. Je moje chování vhodné pro klub? Pro majitele? Pro sponzory? Pokud na všechny otázky odpovím ano, je to super profesně i následně finančně.

Ve fotbale je nejdůležitější společenský úspěch. Až potom přichází na řadu úspěch sportovní. Celá soutěž by měla fungovat stejně jako každé jednotlivé mužstvo. Pokud se týmu daří a má skvělé výsledky, profitují z toho hráči, trenéři, vedení, agenti. Ale výborný musí být celý tým. Pokud bude výborný jeden hráč a sobecky bude hrát jen na sebe, bude mu to k ničemu a odsoudí celý tým k boji o záchranu. Ovšem pokud každý hráč odvede svoje maximum pro tým, bude to ku prospěchu všech.

Jenže český fotbal hraje o záchranu.

Proč? Protože pár hráčů, míněno klubů, se chová sobecky. Místo, aby se všichni snažili vytvořit atraktivní produkt, pár jednotlivců si hraje na vlastním písečku. Myslí jen na sebe. A proto český fotbal chátrá. Takže pánové, pokud chcete změnit český fotbal, změňte sebe!

Možná někoho napadne, jak je možné, že se podobné praktiky mohou dít stále dokola? Jak je možné, že se lidé nepoučili z dob minulých, kdy se podobné praktiky provalily a byly potrestány? Já za tím vidím nekompetentnost. Každý člověk je kompetentní lidsky a odborně. V případě českého fotbalového prostředí jde o nekompetentnost lidskou.

Každopádně Slavia a Sparta si zaslouží za postup do jarní fáze Konferenční ligy gratulovat, nikoliv slavit...

Slavia postoupila z druhého místa skupiny, která měla parametry Evropské ligy. Feyenoord je třetí v nizozemské lize, Union šestý v bundeslize a Maccabi obhájce titulu v Izraeli. V této konkurenci si Pražané poradili a zvládli poslední postupovou bitvu v Berlíně. Klobouk dolů před jejich úspěchem.

Ovšem zdráhám se hodnotit taktické vystoupení Slavie. Protože slovo taktika bych ze slovníku českého fotbalu nechal vyškrtnout. Zásadně zastávám názor, aby si to tým šel s protivníkem rozdat na férovku. My se pořád na někoho připravujeme, kalkulujeme, spoléháme na českou vyčůranost a řešíme, jak nenechat soupeře hrát...

Sparta postoupila z psychicky těžkého utkání. Zaslouží si gratulaci. Ale současně je u ní třeba vidět dlouhodobě sestupnou tendenci. Proč to říkám? Protože Sparta se do skupiny dostala přes Rapid Vídeň, pátý tým rakouské ligy! Následně s Monakem, osmým týmem francouzské ligy jednoznačně padla. A po soubojích s Lyonem, Rangers a Bröndby narazila na realitu. A měla by si uvědomit, kam patří a kam patřit chce. Vždyť v konfrontacích s vítězem skupiny z Lyonu, třináctým týmem francouzské ligy, zcela propadla."

Související témata: