Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: Ta partička amatérů, která chtěla jen vydělat, absolutně ztratila (nejen) mou důvěru

Vypadá to, že ledy se pohnuly a v našem hokeji dochází k zásadní otočce v pohledu na cizince. Myslím, že každá hokejová soutěž i každý klub vnímají, kolik mají svých mládežníků a vlastních hráčů v seniorské extralize. V té naší tenhle pohled dlouho neměli a teď snad konečně dorazila změna.

Foto: Profimedia.cz

Andrea Bársony z agentury Eniva

Článek

Cizinci už opravdu budou cizinci. Ne že zahraniční hráči nastupující u nás tři roky v kuse už jsou necizinci nebo Češi - jak to kdo chce nazývat. I proto u nás bylo zahraničních posil čím dál tím víc a o kvalitě některých jsme mohli opravdu pochybovat.

Celá Evropa a vlastně celý svět si v některých úsecích kryjí své vlastní soutěže. Není to tak dlouho, kdy v Kanadě omezili vstup zahraničním brankářům do juniorských soutěží. Teď se k omezení cizinců v mládežnických kategoriích chystají ve Švýcarsku. Tam to platilo do 15 let věku, nově to chtějí posunout na všechny mládežnické kategorie. Protože vnímají, že příchod kluků ze zahraničí je velký. Stejně je tomu už delší dobu i v Německu.

APK LH se konečně rozhodla pro radikální krok. Nemůžeme očekávat, že to svoje ovoce přinese už příští rok. To určitě ne, protože hráči, kterým byl za tři roky jejich hraní v Česku status cizince zrušen, dál nebudou považováni za zahraniční hráče. Přijaté usnesení je ale prvním krokem, abychom se trošku narovnali.

Všichni teď budeme očekávat, jaké budou následné kroky a jestli všechno dopadne, jak má. Sám jsem zvědavý, jak se změna pravidla za pár let na našem hokeji projeví.

Musím říct, že s úžasem sleduju, jak na zápas Sparty s Vítkovicemi přijde přes 16 tisíc diváků. Už teď se těším na neděli, kdy na Spartu přijede skvěle hrající Kladno - možná i s Jardou Jágrem - a může dorazit podobná návštěva. Divácká podpora v Praze je obrovská.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Sparta Praha vs. HC Vítkovice Ridera 5:1Video: Tipsport Extraliga / BPA

O to větší zklamání pro mě je, že společnost Eniva, která se opět angažovala ve Winter Hockey Games, to těsně před vypuknutím zabalí. Už zase. Před pár lety ve Špindlu, nyní na Letenské pláni. Tentokrát je to o to horší, že v tom coby ambasadoři byli namočeni hráči světového kalibru Jakub Voráček s Patrikem Eliášem, kteří akci propůjčili své obličeje.

Nejen pro mě agentura Eniva absolutně ztratila důvěru. Myslím, že i kvůli ní je to možná na dlouhou dobu konec nějaké zimní hokejové show. Podle mě by bylo lepší, kdyby se podobnou akci pod širým nebem pokusila zorganizovat sama APK LH.

Vedení extraligy by vytvořilo nějaké podmínky a třeba přes Vánoce by se někde na neutrálním místě odehrály dejme tomu tři extraligové zápasy. Protože tady ta partička amatérů, která to měla na starosti dosud, toho není schopná a na celé akci chtěla jen vydělat. A strašně špatný stín to ve finále vrhá i na samotnou extraligu.

Proč si nechat kazit jméno, když si to extraliga může zkusit uspořádat sama. Třeba v menším rozsahu, ale aby to opravdu byla reklama na naši soutěž. Vždyť na tom extraliga nemusí vydělat bambilion.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a za Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.