Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: Pardubice jsou rozhárané mužstvo. Za Ligu mistrů zaslouží kritiku

Není to tak dávno, kdy hokejovou Ligu mistrů hodně týmů ani hrát nechtělo. Vymezovaly se vůči ní, že jde o soutěž navíc, která stojí jen peníze a nic nepřináší. Musím říct, že já za poslední roky přicházím Lize mistrů daleko víc na chuť. A podle mě i diváci.

Foto: David Taneček, Sport.cz, ČTK

Pardubicím se to v Lize mistrů vůbec nepovedlo, říká expert Milan Antoš.

Článek

Když jsem viděl fanouškovský kotel Sparty při zápase v Salcburku, nadchlo mě to. Ti lidé si museli udělat volno, koupit lístky a cestovat skoro 400 kilometrů. Klobouk dolů před nimi, tleskám jim. Byli úžasní.

Nakonec byli odměněni postupem, který slaví i Třinec. Daleko hůř se prezentovaly Pardubice; a je to jen obrázek toho, jak vstoupily do celé sezony. Působí na mě jako hodně rozhárané mužstvo.

Dynamo bych určitě nekritizoval za prohru po nájezdech v posledním utkání v Sheffieldu. Za vypadnutí už ve skupině si ale kritiku rozhodně zaslouží. Všichni v Dynamu, včetně majitele Petra Dědka, počítali, že se budou ucházet o tři hlavní vítězství – v extralize, Lize mistrů a na Spengler Cupu.

Všichni si asi pamatujeme, jak nás loni o Vánocích Pardubice nadchly v Davosu úžasnou otočkou v semifinále proti Kanadě. To byl zážitek, který všem českým fanouškům – napříč kluby – musel udělat obrovskou radost.

Naopak teď se to v Lize mistrů Pardubicím vůbec nepovedlo.

K Lize mistrů ještě jeden postřeh. Přestože v této sezoně chodíme na extraligu mistrů světa, je velmi přínosné vidět i výkony ostatních týmů z evropské špičky.

Nemůžeme říct, že my v Česku jsme v něčem výjimeční. Jsme prostě jedna z evropských top lig, kde se to dělá hodně slušně a kde máme kvalitní hráče, které dokážeme zaplatit.

Určitě bych ale netvrdil, že jsme tou nejlepší evropskou soutěží. Z mého pohledu o tom svědčí i fakt, že ve čtvrtfinále Ligy mistrů budeme mít jen jednoho zástupce.

Pojďme se pokusit využít zkušeností z Ligy mistrů, abychom byli ještě lepší. Vždyť cestování a možnost vidět ty nejlepší evropské hráče v akci je obohacující nejen pro naše fanoušky, ale i pro management klubů. Může se přiučit, jak pracují jinde, co tam dělají dobře a v čem jsme naopak lepší u nás.

Jsem moc rád, že Petr Bříza kdysi pomohl založit Ligu mistrů, která se dál vyvíjí a přináší obrovskou radost. I když teď třeba v Pardubicích převažuje zklamání.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.