Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: Cestě Hradce nerozumím, nechápu ji. A pokuta pro něj je výsměch

Hradec Králové nezačal sezonu úplně nejlépe a Tomáš Martinec, aktuálně nejdéle sloužící trenér v jednom klubu v extralize, určitě bude hledat, kde se stala ta zásadní chyba. V posledním kole ve Varech (prohra 3:6) nastoupilo za Mountfield deset cizinců a teď se bude v klubu řešit, kdo a co se musí udělat líp, aby se konečně začalo vyhrávat.

Foto: Profimedia.cz

Nejen Hradci Králové se věnuje nová Antošova břitva.

Článek

Může se stát, že do sezony vstoupíte hůř, než jste očekávali. Je ale pro mě překvapením, že Hradec začal špatně proti soupeřům, kteří by neměli patřit k úplné špičce. A má pouhý bod, což je na první čtyři zápasy hrozně málo.

Sám jsem nejvíc zvědavý, jestli se současná situace projeví na skladbě sestavy. Hradec totiž na zahraniční hráče sází dlouhodobě a jejich počet se navíc stále zvyšuje. Přestože mládež Mountfieldu není vůbec špatná a umí vychovávat mladé talenty - prošla jí třeba jednička draftu Juraj Slafkovský nebo se teď zajímavě jeví 16letý Adam Novotný.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Energie Karlovy Vary vs. Mountfield HK 6:3Video: Tipsport Extraliga / BPA

Jenže stejně je Hradec ve stavu, že chce hrát zahraniční hráče. Teď je na nich, aby ukázali, že dokážou klub dostat nahoru tabulkou.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: Mountfield HK vs. Bílí Tygři Liberec 3:4 snVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Téhle nastolené cestě bych rozuměl, kdyby si klub nedokázal vychovávat mladé. Ale Hradec znám a má ještě své hráče v prvoligovém Kolíně. Proto této cestě úplně nerozumím. Nechápu to. Dlouhodobě je pro mě překvapením, proč si teda Hradec drží svou farmu v Maxa lize a hráče z ní nepoužívá.

V souvislosti s Hradcem se ještě musím zastavit u trestu za dopingovou kauzu tří jeho hráčů, která už je hodně stará. Vlastně z toho vyplývá, že se nic nestalo a všechno je v pohodě. Hráči si něco vzali, ani za to nemohli a klub už vůbec ne. Protože ale byli tři, tak dáme dvoumilionový trest…

Z pohledu Vítkovic a dalších extraligových klubů je to pro mě zarážející. Hradec postupem přes Vítkovice do finále play off vydělal na vstupném přes 10 milionů a zaplatí jenom dva? Vždyť je to absolutně neadekvátní částka! Chápu, že se zpětně neodebírají body nebo medaile, pokuta ale měla být diametrálně vyšší. Klub měla bolet. Dva miliony je prostě výsměch!

Co mi dělá radost, je sledovat kluky, kteří se dostanou z nižších soutěží do těch vyšších. Musím zmínit dva hráče - Michala Postavu v brance Komety a Tomáše Hanouska v obraně Kladna.

V první lize byli v uplynulé sezoně nejlepšími hráči a teď ukazují, že jsou skvěle připraveni i na extraligu. Ukazuje to, že pokud to hráč myslí vážně a věnuje tomu spoustu času a energie, může se prosadit i v nejvyšší lize.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Hradec Králové - Brno, Postava vytěsnil pokus hradeckého Miškáře ramenemVideo: Tipsport Extraliga / BPA

26letý Hanousek byl v minulém ročníku nejproduktivnějším i nejlepším bekem první ligy a do extraligy vstoupil skvěle (gól a čtyři asistence ve čtyřech zápasech). Všem škarohlídům, kteří si mysleli, že po předchozích čtyřech angažmá v extraligových klubech na to už teď nemá, ukazuje, že je z Prostějova připravený hrát hodně dobře i na Kladně.

Je to pozitivní vzkaz pro všechny kluky. Vidí, že když na sobě budou pracovat, šance prosadit se do extraligy tu je. Je to ale i vzkaz pro manažery, že nemusejí koukat jenom do zahraničí. Že je při výběru posil, které by mohly zapadnout do systému, dobré koukat i do nižších soutěží v Česku.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Kladno - Brno 1:0 (2. Hanousek)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Tím se smyčkou vracíme na úvod mé Břitvy k Hradci Králové…

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.