Hlavní obsah

ANALÝZA: Zmizí noblesa a spolehlivost. Kdo za Schicka? Data směřují k nečekané náhradě

Musí dát gól, ale bude jim scházet nejlepší útočník. Reprezentační trenér Ivan Hašek před středečním vyvrcholením základní skupiny Eura proti Turecku postrádá zraněného Patrika Schicka, bez nějž se z české ofenzivy vytratí kus elegance i spolehlivosti. Koho za něj? Analýza Sportu.cz podložená čísly z Haškovy éry vybízí k nečekanému řešení.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/Fabian Bimmer

Patrik Schick se raduje z gólu proti Gruzii.

Článek

„Patrik Schick je z výčtu nejspolehlivější útočný hráč ve zkoumaném období,“ vyzdvihuje analytický komentář společnosti Opta.

Aktuální marod se v průměru za zápas dostane do největšího počtu šancí, což odhaluje statistika xG. V průměru za zápas nejčastěji vypálí, absolvuje nejvíc soubojů na zemi i ve vzduchu. Je použitelný i do kombinace.

Foto: Sport.cz

Pohyb Patrika Schicka.

Odhalují to data, která rozebírají letošní české zápasy pod trenérem Haškem. Kromě duelů na Euru s Portugalskem a Gruzií jde i o přípravy proti Norsku, Maltě a Severní Makedonii.

Opta bohužel nedisponuje pokročilými statistkami z březnové přípravy proti Arménii, které by zřejmě ještě zvýraznily, kdo má proti Turkům Schicka nahradit.

O koho jde? Znělku, prosím…

Tomáš Chorý

Končí bezvadnou sezonu. Dvanáct gólů v lize, čtyři v poháru, čtyři v Evropě. K tomu debut v reprezentaci, kde se prosadil dvakrát. Navrch vzrostlá postava a atypický somatotyp, který musí děsit snad každého obránce. „Chorý je nejlepší alternativou za náhradu Schicka,“ tvrdí analytici Opty.

Foto: Sport.cz

Pohyb Tomáše Chorého.

Má nejvíc doteků s míčem ve vápně za 90 minut, neprohrál vzdušný souboj, průměrně vytvořil nejvíc šancí. Jasně, odehrál toho nejmíň ze všech, což vzorek může zkreslovat. Ale bacha, analýza nezohledňuje čtvrthodinku proti Arménům, kdy jako náhradník zařídil výhru 2:1. Chorý se jeví jako nečekaná, ale logická náhrada. Horuje pro něj i plejáda bývalých reprezentantů, které Sport.cz v Německu vyzpovídal.

Názor Sportu.cz: Vhodný typ čahouna do vápna, který scházel už v závěru proti Gruzii. Češi nepřekombinují Turky. Bude se hodit i jeho výpomoc do mezihry. Dlouhý nákop. Souboj sem, souboj tam. Ideální čas pro Chorého!

Chorý na plac? Podle bývalých reprezentantů dokáže český tým zraněného Patrika Schicka nahradit. Video: Sport.cz

Mojmír Chytil

Z nabízených možností se po hřišti pohybuje nejpodobněji jako Schick. „Je efektivní,“ podtrhuje Opta. Jako jediný z útočníků vytěžil víc reprezentačních gólů, než měl šancí. Čili počet gólů převyšuje jeho xG. Trenéři mu věří. Na hřiště ho při Euru coby náhradníka poslali vždy mezi prvními.

Vybavujete si, jak ho Hašek při premiéře v Norsku poslal na pravé křídlo, což není jeho post? I to je maličkost naznačující, jak mu současný realizační tým důvěřuje.

Teď Schick schází a forvardovi Slavie se otevírá cesta do základu. Je bojovný, na reprezentační scéně má v soubojích lepší čísla než Schick, Hložek či Kuchta. V lize perfektně umí udržet míč zády k bráně. Nabízí se zkombinovat Chytila a Chorého přednosti.

Foto: Sport.cz

Pohyb Mojmíra Chytila.

Názor Sportu.cz: Další žhavý adept. Pětadvacetiletého útočníka čeká životní zážitek a šance. Vsaďte se, že odpracuje nemalou část zápasu.

Adam Hložek

V 21 letech má stále velký potenciál. Jenže pod Haškem zatím zcela nepřesvědčil. Třeba proti Arménii mu, ale i kolegovi Schickovi, reprezentační kouč vytkl laxní napadání. Z kvarteta zbývajících útočníků platí za nejpilnějšího střelce. Prokázal to proti Gruzii, jenže ve slušných střeleckých pozicích zklamal. Projevuje se nerozehranost z Leverkusenu. Po půli proti outsiderovi zmizel.

Foto: Sport.cz

Pohyb Adama Hložka.

Názor Sportu.cz: Univerzál. Na špici útoku to ale není. Stejně jako do útočné dvojice. Pokud se zjeví na place, bude to spíš zkraje. Jenže pozor, ze zálohy se cpe živější a drzejší konkurence.

Jan Kuchta

Mistr se Spartou, jemuž nedělalo problém v ligovém finiši nasázet klidně čtyři góly za zápas. V nároďáku to poslední dobou moc sláva není. O březnové přáteláky ho připravila pijatyka v Belmondu. V generálce na Euro a v Lipsku proti Portugalcům moc Kuchta nezaujal. Když má den a náladu, dost toho oběhá a umí obráncům znepříjemnit rozehrávku. Opta navíc zmiňuje: „Je jediný útočník, který v žádné kategorii není nejlepší.“ Ve vzdušných soubojích má žalostnou úspěšnost. Kuchtovi ani nenahrává český plán.

Foto: Sport.cz

Pohyb Jana Kuchty.

Názor Sportu.cz: Začne na lavičce. A pak se uvidí podle vývoje. Je fajn, že se typově odlišuje. Může se zjevit jako žolík pro brejky. Anebo i naopak, když se bude hodit do vápna kdokoli, kdo má slušný výběr místa.

Poslední záhada

Nasazení zmíněných pánů také ovlivní, jaké rozestavení reprezentační trenéři zvolí. Proti silným Portugalcům vybrali variantu se dvěma klasickými útočníky, kteří se ale vůbec neprosadili. Proti Gruzíncům přešli Češi na zajímavější 3-4-3.

Jenže…

Soupeř se řadil do úplně jiné kategorie. A také se konečně od úvodní minuty nabízí uzdravený kreativec Barák. Pro útočníky by zbývaly dva fleky. Pro duo Ch+Ch?

Aneb Chorý s Chytilem.

Trefíme se? Reprezentační zápas roku má výkop ve středu od 21.00.

SchickKuchtaHložekChytilChorý
Zápasy42354
Odehrané minuty28313215022783
Góly20020
Střely za 90 min. (vč. zblok.)3,804,82,43,3
xG za 90 min.1,100,60,40,7
Střely za bránu za 90 min.2,502,41,20
Góly - xG-1,50-1,00,9-0,6
Doteky ve vápně za 90 min.4,82,77,25,210,8
Doteky za 90 min.3224373431
Souboje za 90 min.13,710,913,211,111,9
Úspěšnost soubojů35%38%36%46%55%
Vzdušné souboje za 90 min.8,06,12,45,24,3
Úspěšnost vzduš. soubojů44%11%75%38%100%
Vytvořené šance za 90 min.1,0000,81,1

Čísla vycházející z utkání české reprezentace v letošním roce proti Norsku, Maltě, Severní Makedonii, Portugalsku a Gruzii.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.