Hlavní obsah

ANALÝZA: V útoku to zatím drhne. Pardubice zachraňují individuality

Je to trošku paradox. Jste druzí, ale víte, že to poslední dobou skřípe. Takový je případ hokejových Pardubic. Největší adept na mistrovský titul sice na první místo ztrácí jen pět bodů, zároveň ale prohrál tři z posledních čtyř střetnutí. V kuloárech už se hovoří o doplnění trenérského týmu. V čem zatím hra Dynama drhne?

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: Mountfield HK vs. HC Dynamo Pardubice 2:1 ppVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Článek

Je třeba férově přiznat, že Pardubicím už ve druhém kole vypadl pro zranění klíčový první centr Lukáš Sedlák. I tak by to ale favorita nemělo až tak doběhnout. Při hře pět na pět totiž patří útok Dynama k těm nejhorším v lize, protože si vypracoval jen 1,99 očekávaného gólu na šedesát minut hry. Horší je jen Mladá Boleslav.

Ve skutečnosti však Východočeši střílí téměř o jednu branku více nad očekávání. Rozdíl 0,96 by u drtivé většiny extraligových týmů znamenal velký problém. Pro Dynamo už tolik ne, protože Pardubice zachraňuje individuální kvalita hráčského kádru v zakončení.

Ten se ukazuje i na dalších statistikách. Dynamo sice nemá problém uzamknout soupeře v jeho obranném pásmu, ale těžko se mu dostává do nebezpečných pozic. Jen lehce přes 4,5 procenta všech pardubických střel analytici označili za vysoce nebezpečné, což je suverénně nejmenší číslo v rámci soutěže. Naopak téměř 79 procent pokusů Východočechů jsou málo nebezpečné pokusy. V tom naopak vedou.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Hradec Králové - Pardubice 1:1 (56. M. Kaut)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Není se co divit, že po porážce v derby s Hradcem Králové (1:2 po prodl.) hodnotil jediný střelec Dynama Martin Kaut výkon následovně: „Pořád to od nás není výkon, jaký bychom si představovali. Tohle není cesta, kterou chceme jít.“

Obrovským problémem Dynama jsou také oslabení. Od silného celku neočekáváte, že bude nejvylučovanějším. Pardubice musely bránit už 39 oslabení soupeře, paradoxně stejně je na tom Litvínov, byť je v tabulce první.

Východočeši ale inkasovali už jedenáctkrát, přitom z analytického hlediska mají oslabení průměrné. Jak je brankář Roman Will zatím nadstandardní při hře pět na pět, tak v početní nevýhodě patří zatím jeho čísla k nejhorším. V oslabení inkasoval 3,29 gólu nad očekávání a úspěšnost zákroků měl pouhých 76,9 procenta.

Foto: Sport.cz

Analytická data Romana Červenky, hodnoty jsou uvedeny v percentilu

Devět zápasů je také dostatečný časový vzorek na to, abychom se podívali, jak si v novém působišti vede Roman Červenka. Dynamo by možná od reprezentačního kapitána rádo vidělo větší bodový příspěvek (zatím 1+4), ale herně 38letý útočník splňuje, co si od něj Východočeši slibovali.

Červenka je zatím nejlepším hráčem extraligy v tvorbě šancí. Za 60 minut hry připraví spoluhráčům 14,11 střel. Velmi dobře umí také útoky zakládat. Ve výstupech z obranného pásma je lepší než 97 procent všech útočníků. Podobně si vede také u druhé modré čáry. Tutové šance umí vytvářet i v přesilovkách, kde z jeho nahrávek má Dynamo dávat 2,54 gólu v přepočtu na hodinu hry.