Hlavní obsah

ANALÝZA: Souček a drsná kritika. Oprávněně? Nový kouč z něj vyrábí jiného hráče

Souček pod palbou. Nepochopitelný výkon. Velká a drsná kritika. Podobné titulky používaly sportovní servery v tuzemsku při hodnocení víkendového vystoupení Tomáše Součka v Premier League, vše zdůrazňovaly názory anglických fandů v internetových diskuzích. Kapitán fotbalové reprezentace střídal proti Fulhamu o půli. Fakt neoslnil. Proč? Nový kouč West Hamu Julen Lopetegui mu mění úkoly a pozici. I to rozkrývá rozbor Sport.cz.

Foto: Tony O Brien, Sport.cz

Tomáš Souček v utkání West Hamu proti Fulhamu

Článek

„Nepřeceňoval bych, že byl Tomáš střídaný o půli. Slabší chvíli má každý hráč,“ uklidňuje bývalý reprezentant Daniel Pudil - autor rubriky Made in England, která na Sport.cz pravidelně rozebírá dění ve fotbalové Anglii.

Nicméně Součkovo tápání nepředstavuje příznivý vzkaz pro reprezentaci. Češi postupně opouštějí základní sestavy týmů ze špičkových lig, její vůdce ale představoval maják v době bídy a ústupu.

Jenže i tenhle držák se teď otřásá.

Rozjezd sezony přitom neměl Souček zlý. Proti Aston Ville (1:2) zařídil penaltu, na hřišti Crystal Palace (2:0) dal vítězný gól. Devadesát minut odběhal i při pohárové výhře (1:0) nad Bournemouthem.

Před reprezentační pauzou ale proti Manchesteru City (1:3) už odehrál jen 13 minut. Po ní se český čahoun do sestavy West Hamu vrátil, ale proti Fulhamu (1:1) vydržel na hřišti jen 45 minut, než ho vystřídal kouč Lopetegui, který pak uznal: „Je pravda, že ve druhém poločase jsme po změnách hráli lépe. Soupeři jsme se vyrovnali.“

Právě španělský kouč a jeho taktické záměry mají na Součkův projev ohromný vliv.

Ale k tomu se dostaneme.

Souček po příchodu do Anglie v lednu 2020 poznal ve West Hamu jediného trenéra - Davida Moyese. Rychlou aklimatizací, góly, úspěšnými vzdušnými souboji i pracovitostí si brzy získal flek ve středu zálohy, manažerovu přízeň i oblibu u podporovatelů Hammers.

Moyes se řadí ke konzervativnějším trenérům, jenž málokdy mění sestavu. Souček je navíc inteligentní fotbalista, který i ve špičkové společnosti dokázal využít vlastní přednosti.

Vysoká postava a excelentní hlava.

Neunavitelnost.

Spolehlivost.

Síla při standardkách.

Platný před oběma brankami.

Když soupeř zatlačil West Ham, klidně odklízel nebezpečné míče z vlastního vápna. Na opačné straně dokázal doplňovat ofenzivnější kolegy v šestnáctce, z čehož zase gólově profitoval. „Atyp,“ říkal o něm Jindřich Trpišovský, trenér a jeho bývalý nadřízený ze Slavie.

Právě v ní si dřív založení útoku bez Součka stěží dovedli představit. Ve West Hamu se postupně pod Moyesem přestával podílet na rozehrávce. Pohyboval se níž v záloze, ale nesbíhal si pro míče až k obráncům. Občas vypomohl v kombinaci, ale netvořil hru. Dokazují to data společnosti Opta z minulé sezony, podle nichž v průměru na utkání zaznamenal 30 přihrávek.

Foto: Sport.cz

Mapa doteků Tomáše Součka v minulé sezoně

Jde o číslo, které trochu pohyblivější a kreativnější středopolař vyprodukuje hravě za poločas. K tomu Souček ale přidával nadstandardní čísla v jiných statistikách, s nimiž vynikal i v kontextu pěti nejlepších evropských lig.

Za zápas vyhrál víc vzdušných soubojů než 98 procent středních záložníků. Na svůj post se enormně často dostával do šancí, měl slušný počet zakončení i doteků v soupeřově vápně. Příležitosti zbrkle nezahazoval, což mu mnozí útočníci můžou závidět.

Foto: Sport.cz

Opta radar Tomáše Součka

Předchozí řádky jsou extrémně důležité. Minimálně pro kouče Lopeteguiho, který v létě na střídačce West Hamu nahradil Moyese.

„Každý trenér má jinou vizi, jiné myšlení. Kouč Lopetegui ho má zřejmě víc ofenzivní, čemuž odpovídá posun Tomáše nahoru. Vidí, že by tam mohl pomoct, udržet míč,“ přemítá expert Pudil.

„Statistiky jasně dokládají, že Souček je v nové roli daleko víc ofenzivní a stráví víc času v nebezpečných prostorech,“ potvrzuje i analýza Opty.

Souček po čtyřech duelech aktuální sezony Premier League má v průměru daleko víc střel, doteků v soupeřově vápně, vytvořených šancí, očekávaných gólů i asistencí.

Souček v Premier League2023/20242024/2025
Starty374
Starty v základu343
Odehrané minuty2 874226
Góly71
Asistence20
Střely za 90 minut1,44,4
Vytvořené šance za 90 min0,61,2
xG za 90 min0,210,58
xA za 90 min0,040,12
Doteky ve vápně za 90 min2,38,0
Přihrávky za 90 min3020
Přesnost přihrávek76%66%
Přihrávky do vápna0,52,0
Úspěšnost soubojů54%47%
Úspěšhnost vzd. soubojů57%55%
Uběhnuté km za 90 min12,012,1

Ve tříčlenném středu pole se v některých utkáních přesunul z defenzivnějších pozic, které se v hantýrce označují jako šestka a osmička, blíž hrotu útoku. Souček běhal spíš jako ofenzivní záložník, v čemž nastává trochu nesoulad.

Pozice desítky patří špílmachrům, kreativcům a frajerům, kteří volí neotřelá řešení. A když se s míčem nepotkávají, klidně si seběhnou hlouběji do pole a vymýšlejí tam.

To při vší úctě Souček v repertoáru nemá. Hodí se k němu spíš charakteristika pracanta, který poctivě plní úkoly. A Lopetegui mu zjevně nařizuje: Soustřeď se na prostory okolo soupeřova vápna a přímo v něm.

Mapa jeho doteků s míčem slouží jako pádný důkaz, Souček pod novým bossem spíš hraje jako útočník. Minimálně se s balonem potkává víc na ofenzivní polovině, což z minulosti nebo reprezentace nezná.

Foto: Sport.cz

Mapa doteků Tomáše Součka v aktuální sezoně

Stěžejní člen reprezentace v klubu z průměrných třiceti přihrávek za zápas spadl na dvacet. A protože se pohybuje blíž soupeřově bráně v hustější obraně, jejich přesnost klesla. Jde o zákonitý jev.

„Kvůli riskantnější hře má méně přihrávek i nižší úspěšnost v soubojích,“ souhlasí i rozbor Opty.

Tím se dostáváme nejspíš k jednomu z důvodů, proč fandům Hammers Souček vadil. Vypadl z mezihry. Víc kazí. Stěží mu odpouští, když při hře navíc nevypadá jako elegán, ale spíš se kymácí. Nevzhledný pohyb mu až nepochopitelně často vytýkají i čeští fanoušci, ač Souček opakovaně držel národní tým.

Kritika v dresu West Hamu vyznívá trochu nefér. Doba je ale taková, upřednostňují se křiklouni. Snad jen trenéři a hráči West Hamu vědí, s jakými taktickými pokyny do zápasu nastupují. Čísla a data nemusí vše odhalit.

Pudil ale docela trefně shrnuje, že Součkova situace má k ideálu daleko: „Myslím, že desítka není Tomášova pozice. Nesedí mu. Jasně, tohle je spíš otázka pro trenéra, třeba ho tam dal, aby sklepával dlouhé míče. Myslím, že by měl ale hrát tam, kde doposud. Níž je platnější. Sedí mu, když je čelem k soupeřově bráně. Nevyhovuje mu, když má udržet balon a má za zády hráče.“

Součkovi nelze upřít snaha. Oproti poslední sezoně pod Moyesem mírně zvedl naběhanou vzdálenost za zápas - Z průměrných 12 kilometrů se posunul na hodnotu 12,1.

Nefláká se, hledá se.

Bude zajímavé sledovat, zda bude Lopetegui instalovat Součka do ofenzivnějších pozic i nadále. A třeba i on přivykne nové roli. V kariéře zdolal i ošemetnější výzvy. „V záloze West Hamu je velká konkurence, trenér se asi snaží najít Tomášovi pozici, má ho rád,“ ujišťuje Pudil.

Současný kouč zpravidla volí podobné základní rozestavení jako předchůdce Moyes 4 - 2 - 3 - 1.

Na pozici dvou defenzivnějších štítů se proti Fulhamu objevili Mexičan Edson Álvarez a Argentinec Guido Rodríguez. Oproti Součkovi mají zjevnou výhodu. S trenérem si můžou pokecat ve španělštině.

Na tři fleky ve středu pole se ucházejí aktuálně čtyři borci, posledním je nejofenzivnější Brazilec Lucas Paquetá. Statistiky z minulé sezony dokazují, že Paquetá je tvořivější než Souček.

Foto: Sport.cz

Opta radar Lucase Paquety

Nejen zakončuje, ale umí i příležitost vytvořit. Koneckonců se jeho jméno na jaře spojovalo s přesunem k šampionům z Manchesteru City, na posledním mistrovství světa patřil Paquetá do základní sestavy Brazilců. Z nabízených možností se pro West Ham jeví jako nejuniverzálnější možnost.

Novým konkurentem Součka je Guido Rodriguez. Třicátník, jenž v létě přicestoval do Anglie po vypršení kontraktu ve španělském Betisu.

V Seville platil Argentinec za evropskou špičku v odebírání míčů a obranných zákrocích. V tom podle dat trumfne i Součka.

Foto: Sport.cz

Opta radar Guida Rodrígueze

O rok před Argentincem se v Londýně zjevil Álvarez. West Ham za něj do Ajaxu odeslal 38 milionů eur (bezmála miliardu korun) a už loni se zabydlel v základní sestavě Hammers. Z kvarteta středopolařů má nejlepší údaje tzv. progresivních průniků, kdy přihrávkou nebo vedením posouvá znatelně míč vpřed. Špičkově pracuje i defenzivě.

Konkurenci zvýšil i nedávný příchod Carlose Solera, který ve West Hamu hostuje z PSG. V základu se ale ještě španělský reprezentant nezjevil. Zatím. Proti Fulhamu už zvládl dvacet minut.

Z výčtu středopolařů naopak odmažte Jamese Warda-Prowse, anglického reprezentanta poslali z Londýna na roční hostování do Nottinghamu Forrest.

Foto: Sport.cz

Opta radar Edsona Álvareze

Souček se nemusí obávat, že se ho West Ham zbaví. Po posledních výkonech ale z kvarteta kmenových záložníků nejspíš drží černého Petra. Po aklimatizaci Solera se počet uchazečů zvýší.

Vytáhlý Čech, jenž po kupě neúspěchů v mládí silně zvažoval konec s profifotbalem, se v Anglii vyprofiloval v pracanta a zakončovatele.

A když se nebude do střeleckých pozic dostávat (a navrch je ještě proměňovat), prostor na hřišti se Součkovi zřejmě bude zmenšovat. Na druhou stranu se sezona teprve rozjíždí, poznává se s novým trenérem a program bude na ostrovech s nástupem chladnějšího počasí čím dál náročnější.

Souček v únoru oslaví třicítku, výkonnost může držet dlouhou dobu. S West Hamem má kontrakt do roku 2027 a jeho pozice je silnější, než má krajan a kolega Vladimír Coufal. Souček navíc nejednou prokázal, že umí střílet góly a pomáhat týmu. Má dobrý charakter, nezahořkne.

Pro trápící se reprezentaci ale rozpaky klíčového muže nepřichází ve vhodnou dobu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články