Hlavní obsah

ANALÝZA: Proč Verva kouzlí navzdory marodce? Skvělý kauf z Kanady i trocha štěstí

V prvních sedmi kolech postrádal Litvínov až devět zraněných či nemocných hokejistů. Většina týmů by byla ráda, kdyby tak nepříjemné období přečkala v klidném středu tabulky. Verva ale rozjela sérii, kterou ještě extraliga v samostatné historii nikdy nepoznala. Vyhrála bez ztráty bodu všech sedm zápasů nového ročníku! Co stojí za kouzly černožluté skvadry v úvodu sezony?

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Verva Litvínov vs. Banes Motor České Budějovice 5:1Video: Tipsport Extraliga / BPA

Článek

Nejprve se zaměříme na individuality, které vytáhly Severočechy na samotný vrchol extraligové tabulky. Vedle tradičních opor, sourozenců Ondřeje a Davida Kašových, se skvěle povedly i letní posily. Dobře se jeví švédský forvard Filip Sandberg i další z útočníků Matěj Pekař.

Jedno z nových jmen ale vyčnívá takovým způsobem, že převyšuje i veškerý zbytek soutěže. Kanadský obránce Jared MsIsaac je pro Litvínov úžasným kaufem. Nejen svým ofenzivním příspěvkem, když je s osmi body (3+5) nejproduktivnějším bekem extraligy, ale rovněž skvělým přehledem, jenž mu pomáhá i v přechodové fázi.

Foto: Sport.cz

Analytická data obránce Jareda McIsaaca, hodnoty jsou uvedeny v percentilu.

V defenzivě navíc 24letý bývalý hráč farmy Detroitu, který si ho v roce 2018 vybral na draftu ve druhém kole, v ničem neztrácí. Vždyť při hře pět na pět na ledě ještě nebyl ani u jednoho gólu, naopak přispěl k deseti vstřeleným! A to přitom sportovní manažer Vervy Tomáš Vrábel před sezonou přiznával, že McIsaac byl pro něj až osmnáctou volbou při hledání náhrady za odcházejícího Janise Jakse. S výsledkem skautingu ale může být víc než spokojen.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Litvínov - Karlovy Vary 4:1 (19. McIsaac)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Severočeši se opírají rovněž o výtečné výkony gólmanů. Matej Tomek v úvodních třech duelech chytil téměř tři góly nad očekávání s úspěšností zákroků 93,67 procenta, po jeho zranění Šimon Zajíček vůbec nezaostal, ba naopak. Zapsal už 4,53 chyceného gólu nad očekávání při úspěšnosti zákroků 94,44 procenta.

A že Litvínov nadstandardní zákroky svých brankářů potřebuje. Soupeře totiž tak výrazným způsobem nepřehrává. Při všech herních situacích si vytvoří šance na 2,98 očekávaného gólu na utkání, zatímco soupeř 2,76. V průměru ale reálně vstřelí 3,71 branky, zatímco jich obdrží jen 1,57.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Liberec - Litvínov, zákrok lapačkou litvínovského ZajíčkaVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Takový rozdíl nemá v extralize vůbec nikdo. Vyplývá z toho, že soupeři Vervy často spalují velké šance, naopak svěřenci Karla Mlejnka jsou velmi efektivní. To ovšem i díky tomu, že hned přes 40 procent svých pokusů vyšlou z nebezpečného prostoru slotu, přičemž lépe je na tom pouze Sparta.

Hokejisté Vervy si dokážou v utkáních, v nichž se dostanou pod tlak, pomoci i speciálními formacemi. Jako například v úterý proti Českým Budějovicím, kdy i přes vítězství 5:1 kouč Mlejnek přiznával: „Byli jsme horším týmem.“

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Litvínov - Kladno, Jágr připravil šanci pro Ticháčka, toho vychytal Tomek Video: Tipsport Extraliga / BPA

Při pohledu na litvínovskou marodku je však jasné, že Severočeši nedokážou každého soupeře drtivě přehrát, ale při výhrách spoléhají i na potřebnou kapku štěstí. Vždyť stále chybí vedle Tomka i obránci Baránek, Gajdoš i Hrádek a útočníci Čajkovič s Maštalířským. V úterý absentoval i nemocný lídr Ondřej Kaše, po zdravotních problémech už se aspoň vrátili cizinci Czuczman se Zygmuntem.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Radost litvínovských hokejistů v duelu s Českými Budějovicemi.

Nedá se tak očekávat, že by Verva s tolika absencemi držela stoprocentní bilanci ještě dlouho. Navíc když v pátek vyráží na led favorizovaných Pardubic. I kdyby ale rekordní série skončila, Severočechům úchvatný start do sezony už nikdo nevezme.

A díky nasbíraným bodům budou velkým adeptem na elitní čtyřku a přímý postup do čtvrtfinále. „Jen nesmíme lítat v oblacích,“ uvědomuje si útočník Nicolas Hlava.