Hlavní obsah

ANALÝZA: Překvapivá palba. Český zázrak vévodí Evropě. Na nároďák by to už mohlo stačit

Udivuje každý ligový víkend. Nezadrhává se. Jeho střelecké tempo je ďábelské. Jan Kliment zvládl v osmi startech devět tref. V domácí soutěži jednoznačně vládne kanonýrům a Sport.cz rozebírá, že v poměrně významné statistice nemá olomoucký útočník konkurenci ani v Evropě. Paradox, že pro reprezentaci to bylo málo. Jeho gólovou úrodu na Hané trenér Hašek v září opomenul. Přesvědčí ho pokračující Klimentova salva?

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Jan Kliment je zatím největším překvapením probíhajícího ročníku.

Článek

„Je to náš X-faktor,“ lebedí si olomoucký kouč Tomáš Janotka.

„Útočník s nejlepší formou v lize,“ musí přitakat i Petr Rada - trenér Dukly, kterou Kliment dvěma góly o víkendu sestřelil.

Plus a minus 9. kola Chance ligy.Video: LFA

„Blázen!“ žasne Pavel Horváth, bývalá ligová kapacita a dnes glosátor Radiožurnálu.

Další expert Pavel Hoftych zase v pořadu Přímák na Sport.cz líčil: „Z pozice nechtěného hráče v Plzni se v létě dostal na velmi klidnou Hanou, kde se stal útočníkem číslo jedna s veškerým respektem a servisem spoluhráčů.“

Společnost Opta ale odhaluje, že Kliment nasázel haldu gólů, ač neměl nadstandardní podporu. Z šancí dokáže v aktuální sezoně vydolovat víc například než Haaland, Kane a další světoví útočníci.

Kliment čistě podle dat zakončoval z pozic, které dají v součtu hodnotu 3,24 xG (očekávaného gólu). Vychází to tak, že tam měl šoupnout tři nebo čtyři kousky.

Jenže olomoucký šutér má devět zářezů, což při odečtení xG dává na úvod sezony extrémně vysokou hodnotu +5,76. Wow! Tleská se! A nejen na Andrově stadionu.

JménoTýmGólyxGRozdíl
Jan KlimentOlomouc93,245,76
Erling HaalandManchester City105,814,19
El Hadji DioufSlavia40,653,35
Mason GreenwoodMarseille51,973,03
Ermedin DemirovičStuttgart41,162,84
Luis DíazLiverpool52,52,5

Když se rozhlédneme po deseti nejkvalitnějších evropských ligách, nenajdete frajera, který jednatřicetiletého Čecha trumfne.

Pořadí je následující: 1. Kliment 5,76. 2. Haaland (Manchester City) 4,19. 3. Diouf (Slavia) 3,35. 4. Greenwood (Marseille) 3,03. 5. Demirovič (Stuttgart) 2,84. 6. Díaz (Liverpool) 2,5.

Slušná společnost, že?

Jistě, přejděme k tomu, co tabulka nereflektuje.

Nezohledňuje například úroveň brankářů, která je bez pochyb v Premier League či bundeslize vyšší než v české lize. Na zakončující se v lepších soutěžích stupňuje tlak. Zatímco na střelu ze stejné pozice máte v Česku sekundu, v Anglii se to smrskává na okamžik. Lepší liga obecně znamená lepší, rychlejší, silnější, techničtější konkurenci.

Foto: Sport.cz

Jan Kliment a jeho střelba v aktuální sezoně

Pro úplnost dovysvětlíme i čím dál populárnější zkratku xG, bez níž se už moderní fotbal stěží obejde.

Volně se překládá jako očekávané góly (expected goals). Zakončení z jakékoli pozice a situace má předem definovanou hodnotu. Vyjadřuje, s jakou pravděpodobností střela skončí gólem. Například pokutový kop v průměru promění čtyři z pěti exekutorů, z čehož vyplývá úspěšnost 80 procent a hodnota xG 0,8.

Střela kousek zpoza vápna může být nějakých 0,1. Znamená to, že v síti skončí každý desátý pokus. Můžeme zpět k aktuálním číslům?

Výše uvedená tabulka efektivních střelců v desítce evropských lig nezohledňuje také počet odehraných zápasů. Důvtipnější čtenářstvo už určitě napadla rovnice: Víc zápasů = víc příležitostí = větší souhrnné xG, které si pravidelně zakončující fotbalisté střádají. Domácí soutěž se rozjela už v červenci, oproti zahraničí má náskok. V Anglii nebo Francii se odkopalo pět kol, zatímco v Česku nebo Belgii už osm.

To například zvýhodňuje i senegalského teenagera El Hadjiho Malicka Dioufa ze Slavie, který se také překvapivě nachází mezi evropským výkvětem.

Foto: Sport.cz

Střelba Erlinga Haalanda v aktuální sezoně

Předchozí řádky by neměly Klimentovu nečekanou palbu nikterak snižovat. Spíš upřesňují a vysvětlují, proč tabulku brát s určitou rezervou. Dokonale ale vystihuje, v jaké pohodě se předsezonní olomoucká posila nachází a jak chladnokrevně si počíná v zakončení.

Čistě na počet gólů střelce z Hané předstihne norské monstrum Erling Haaland z Premier League. Z dat ale třeba vyplývá, že eso Manchesteru City střílí z výhodnějších míst než Kliment.

Pro zajímavost přikládáme i zaznamenané střelecké pozice Harryho Kanea v bundesligových duelech Bayernu Mnichov.

Foto: Sport.cz

Střelba Harryho Kanea v aktuální sezoně

Korunní princ anglického fotbalu, který dál čeká na první týmový titul, sází góly pravidelně. U Klimenta zaujme, že se rozparádil po třicítce a putování, které vypadá jako slušný cestopis.

Vychovala ho Jihlava. A pak to svištělo: Stuttgart. Dánské Bröndby. Slovácko. Wisla Krakov. Plzeň. A momentálně Olomouc.

Na Klimentovo rozkoukávání v profifotbale vzpomíná i Hoftych, který tehdy pracoval u reprezentačních výběrů do 18 a 19 let. „Trenér Kuba Dovalil si ho vzal na šampionát jednadvacítek, protože se mu zranilo několik jiných hráčů,“ vybavuje si Hoftych. „Říkalo se o něm, že je nevyzpytatelný. Na Euru v Česku mu to sedlo, hrál až geniálně. Díky pár zápasům vystřelil z Jihlavy až do Stuttgartu.“

„Je to výborný útočník, nicméně ho opakovaně brzdí zranění,“ připomněl v pořadu Přímák Robert Neumann - dlouholetý ligový záložník a dnes reportér Sport.cz.

„Třeba v Plzni Kliment naskočil, vystřelil Ligu mistrů, pak skoro rok nehrál a druhou sezonu paběrkoval. Přestupem dostal nový impulz. Olomouc nehraje stylem středa-neděle. Snižuje to riziko zranění, na které je náchylný.“

Gólové a klíčové momenty Jana Klimenta v úvodu sezonyVideo: LFA

Klimentův režim se naruší. Minimálně kvůli tomu, že při nedělní výhře 2:1 proti Dukle vyfasoval čtvrtou žlutou v sezoně, která ho připraví o start v dalším kole na Spartě. Spíš je ale teď řeč o tom, zda k důraznému zakončovateli nedoputuje pozvánka do reprezentace.

Kliment si v nároďáku připsal pět startů v roce 2017 pod trenérem Jarolímem. Současný kouč Ivan Hašek ho při zářijovém rozjezdu Ligy národů opomenul, což mezi odborníky vyvolalo údiv a vděčné debaty. V říjnu pokračují Češi v soutěži naleštěných přáteláků proti Albánii a Ukrajině.

„Góly v lize nejde opomíjet. Navíc se nebavíme o základu. Kliment může být dobrý do tlaku a na posledních 20 minut,“ uvažuje Neumann.

„Honza může řádit v lize, ale nemusí to mít efekt v nároďáku, kde je v současnosti až nepříjemný tlak,“ navazuje Hoftych. „Výkony k tomu ale svádí a je super, že je z čeho vybírat vepředu.“

Kliment má nepěkný chorobopis i menší perspektivu než konkurenti. Životní fazona ale duní. Jen porovnejte - Schick, nula ligových gólů v sezoně. Hložek, nula ligových gólů v sezoně. Lingr, nula ligových gólů, Čvančara jakbysmet.

Reakce fanoušků na vybojovaný roh ChoréhoVideo: LFA

Pouze slávista Chorý si z reprezentačních útočníků připsal trefu v aktuální sezoně některé z nejvyšších soutěží.

Z 22 střel na bránu ale zaznamenal pouze dva góly. Přitom čistě statisticky by podle xG měl mít na kontě už 3,6 gólů. Znamená to, že je na minusové hodnotě 1,6!

JménoTýmStřelyGólyxGRozdíl
Jan KlimentOlomouc2093,245,76
El Hadji DioufSlavia640,653,35
Filip ČihákHradec630,522,48
Jan KalabiškaPardubice520,451,55
Daniel MarečekM. Boleslav731,51,5
Martin VitíkSparta731,51,5
Dominik HollýJablonec1331,531,47
EwertonOstrava1831,611,39
Lukáš HaraslínSparta1731,781,22

Lze na to mít dva pohledy: Pozitivní, že se Chorý dokáže propracovat do šancí, které ale neproměňuje. Anebo negativní, že nezúročuje práci celého mančaftu.

Je zajímavé, že Chorý si s Klimentem vypracovali zhruba podobný počet nadějných příležitostí - Chorého xG je 3,6, zatímco Klimentovo 3,24. Jenže zatímco olomoucký odchovanec Chorý se radoval ze dvou gólů, současný tahoun Sigmy jich má už devět!

Mimochodem, mezi střelci s minimálně dvěma ligovými trefami v sezoně najdete jen jednoho většího spalovače šancí než Chorý - Veljka Birmančeviče ze Sparty. Nejproduktivnější borec minulé sezony na tři góly potřeboval xG 4,62, hbitý Srb (-1,62) je o chlup horší než Chorý.

A jaké je pořadí na špici, když opět odečteme reálný počet vstřelených branek od očekávaných gólů (xG)? 2. Diouf (Slavia) +3,35. 3. Čihák (Hradec) +2,48. 4. Kalabiška (Pardubice) +1,55. 5. Mareček (Boleslav) a Vitík (Sparta), oba shodně +1,5.

Nejvyšší soutěž se nachází někde za čtvrtinou. Malý vzorek utkání trochu zkresluje údaje a mezi nejefektivnějšími střelci se nezvykle nacházejí i obránci.

„Klimentův výkon je v českém kontextu mimořádný,“ vyzdvihuje analýza Opty. „Naposledy v roce 2011 David Lafata za Jablonec nastřílel v úvodních osmi zápasech víc gólů (13) než Kliment.“

A Lafata byl nějaký pan střelec, u něhož nepřekáželo, že se v reprezentaci trvaleji uchytil až kolem třicítky.

Kliment ho může napodobit. Pálí mu to jako nikomu v Evropě.