Hlavní obsah

Úvodní zkoušku Lotyšské rallye zvládl nejrychleji mistr světa Rovanperä

Fin Kalle Rovanperä s toyotou vyhrál úvodní rychlostní zkoušku Lotyšské rallye, která se poprvé jede jako součást mistrovství světa. V cíli jedenáctikilometrového úseku měl o 2,4 sekundy lepší čas než lídr letošního šampionátu Thierry Neuville z Belgie a Francouz Sébastien Ogier.

Foto: Profimedia.cz

Fin Kalle Rovanperä na archivním snímku

Článek

Dvojnásobný mistr světa Rovanperä i osminásobný šampion Ogier letos startují jen ve vybraných rallye. Mezi jejich toyoty se dokázal vklínit jen Neuville s hyundaiem, který má po sedmi odjetých závodech v čele seriálu náskok 15 bodů před Britem Elfynem Evansem. Ten je v Lotyšsku zatím pátý, na čtvrté místo se před něj protlačil domácí jezdec Martinš Sesks s Fordem Puma.

Třetímu muži MS Ottu Tänakovi z Estonska se úvod rallye nepovedl a do pátečního programu odstartuje ze sedmé pozice. „S výběrem pneumatik jsme tedy dnes šlápli úplně vedle. Je to zklamání, ale máme před sebou výzvu,“ citoval ho web mistrovství světa.

Pořadatelé pro posádky připravili trať s 20 rychlostními zkouškami o celkové délce 300 km. V pátek bude na programu sedm testů, v sobotu osm a v neděli se pojedou zbývající čtyři. Lotyšsko je druhou ze série tří rychlých šotolinových soutěží, následovat bude Finská rallye na začátku srpna.

Lotyšská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 1. rychlostní zkoušce:
1. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) 7:28,5
2. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20)
3. Ogier, Landais (Fr./Toyota Yaris) oba -2,4
4. Sesks, Francis (Lot./Ford Puma) -2,9
5. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -3,9
6. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -5,6
Související témata: