Hlavní obsah

Tänak vyhrál Italskou rallye o 0,2 sekundy před Ogierem, Prokop byl devátý

Aktualizováno
Foto: Profimedia.cz

Italskou rallye vyhrál estonský jezdec Ott Tänak

Článek

Těsný souboj o vítězství se rozhodl až na posledních stovkách metrů závěrečné power stage. Osminásobný mistr světa Ogier do ní vstupoval ve vedení s náskokem 6,2 sekundy a směřoval za pátým vítězstvím na Sardinii, jímž by se osamostatnil v čele historických tabulek před krajanem Sébastienem Loebem. Několik kilometrů před cílem ho však postihl defekt a výhra spadla do klína Tänakovi, který oslavil nečekaně třetí italský triumf a první v sezoně.

„Defekt. S tím se toho nedalo moc dělat. Tohle není rallye, je to cross country,“ uvedl zklamaný Ogier po dojezdu rychlostní zkoušky, na níž byly velké kameny. „Myslím, že jsme si zasloužili víc než tohle, ale aspoň Ott také zajel dobrou rallye,“ ocenil soupeře vítěz předchozích soutěží v Portugalsku a Chorvatsku, jenž už několik sezon neabsolvuje kompletní seriál.

Dvě desetiny sekundy představují vyrovnaný nejtěsnější rozdíl mezi prvním a druhým v historii mistrovství světa. Poprvé se tak stalo v roce 2011 na Jordánské rallye, kde Ogier tímto rozdílem porazil současného šéfa svého týmu Toyota Gazzoo Racing Jariho-Mattiho Latvalu, jehož kamery zachytily, jak nevěřícně sleduje dnešní vyvrcholení soutěže ze servisní zóny

Třetí místo s velkým odstupem dvou a půl minuty obsadil Španěl Dani Sordo v hyundai. Jeho týmový kolega Thierry Neuville z Belgie se po sobotní nehodě do soutěže vrátil, a i když celkově skončil hluboko v poli poražených, díky novému způsobu bodování získal za dnešní výkony a vítězství v power stage 12 bodů a udržel se v čele mistrovství světa. Na prvním místě má 18 bodů náskok před Tänakem a jedničkou Toyoty Elfynem Evansem z Británie, kteří jsou bodově nastejno.

Jednačtyřicetiletý Prokop byl i díky výpadkům některých elitních jezdců po sobotě desátý a dnes ještě předstihl Poláka Kajetana Kajetanowicze, jenž stejně jako on soutěží ve voze Škoda Fabia v kategorii WRC2. V ní byl Prokop klasifikován čtvrtý. Na Tänaka ztratil deset minut.

„Skvělý zážitek. ‚Fabiona‘ fungovala neskutečně. Dnes ráno jsme to zkusili na Kajta, jestli náhodou nepoleví, a ono se to povedlo. Dostali jsme se před něj a udrželi to do cíle,“ radoval se Prokop ve videu na facebooku. „Je to čtvrté místo, ale neskutečný výsledek v konkurenci mladých. Jsem nadšený,“ dodal zkušený český jezdec v obležení českých fanoušků.

Šampionát pokračuje za měsíc šestým dílem v Polsku.

Od roku 2025 bude mít MS v rallye soutěž i v Saúdské Arábii
Od příštího roku bude součástí mistrovství světa v automobilových soutěží Saúdskoarabská rallye. Její pořadatelé podepsali s vedením šampionátu desetiletý kontrakt. Představitelé seriálu to dnes oznámili v dějišti probíhající Italské rallye.
Šampionát WRC se vrátí do Střední východ po čtrnácti letech. Naposledy se v oblasti jela v roce 2011 Jordánská rallye. Saúdská Arábie je nicméně už od roku 2020 pravidelným dějištěm vytrvalostní Rallye Dakar
Italská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích.
1. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) 3:06:05,6
2. Ogier, Landais (Fr./Toyota Yaris) -0,2
3. Sordo, Carrera (Šp./Hyundai i20) -2:25,8
4. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -2:37,8
5. Munster, Louka (Luc., Belg./Ford Puma) -6:42,9,
6. Pajari, Mälkönenová (Fin./Toyota Yaris) -7:13,4,
...9. Prokop, Ernst (ČR/Škoda Fabia RS) -10:05,4
Průběžné pořadí MS (po 6 z 13 závodů):
1. Neuville (Belg./Hyundai i20) 122
2. Tänak 104
3. Evans 104
4. Ogier 92
5. Fourmaux (Fr./Ford Puma) 74
6. Kacuta (Jap./Toyota Yaris) 52
...25. Prokop 1
Pořadí týmů:
1. Hyundai 269
2. Toyota 256
3. M-Sport Ford 131
Související témata: