Hlavní obsah

Rovanperä ovládl Lotyšskou rallye

Lotyšskou rallye při její premiéře v mistrovství světa vyhrál Fin Kalle Rovanperä. Úřadující dvojnásobný šampion si připsal třetí triumf při pátém startu v sezoně, v níž v barvách Toyoty absolvuje pouze vybrané soutěže a neusiluje tedy o mistrovský titul.

Lotyšskou rallye při její premiéře v mistrovství světa vyhrál Fin Kalle RovanperäVideo: sntv

Článek

Třiadvacetiletý Rovanperä si v Lotyšsku dojel pro 14. vítězství v kariéře systémem start-cíl. Nejmladší mistr světa v historii vedl od první rychlostní zkoušky a po posledním dvacátém testu měl náskok 39,2 sekundy před týmovým kolegou Sébastienem Ogierem z Francie. Ani osminásobný šampion už neabsolvuje celosezonní program.

„Byl to skvělý víkend. Lotyšsko je pro mě důležité a je krásné tady vyhrát,“ řekl Rovanperä, jenž na lotyšských tratích zahájil před více než deseti lety jako dvanáctiletý svou rallyovou kariéru. „Byli jsme ještě silnější, než jsme čekali. Teď si to užijeme a pak nás čeká tvrdá práce ve Finsku,“ dodal s vyhlídkou na další rallye pilot, jenž letos triumfoval v předchozí soutěži v Polsku a v březnu v Keni.

O skvělou třetí pozici přišel až v závěrečné power stage domácí Martinš Sesks. Lotyšský pilot ve svém teprve druhém startu v nejvyšší kategorii útočil na stupně vítězů, ale kvůli problémům s převodovkou svého fordu klesl na posledních 13 kilometrech na sedmou pozici. „Stalo se to hned v první zatáčce a bylo nám jasné, že to je konec. Ale myslím, že jsme ukázali svou rychlost a udělali lidem radost,“ řekl čtyřiadvacetiletý Sesks.

Na třetí místo se tak dostal Estonec Ott Tänak, jenž ztratil na vítěze 1:04,5 minuty a posunul se na druhou pozici v průběžném pořadí MS. Vedení udržel jeho kolega z týmu Hyundai Thierry Neuville, po osmém místě má ale Belgičan náskok v čele už jen osm bodů. Na třetí příčku pět bodů za Tänaka klesl Brit Elfyn Evans z Toyoty, jenž byl na rychlých šotolinových tratích v Lotyšsku pátý.

Třináctidílný šampionát pokračuje za dva týdny devátou soutěží ve Finsku s centrem v Jyväskylä, Rovanperäho rodném městě.

Lotyšská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:
1. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) 2:31:47,6
2. Ogier, Landais (Fr./Toyota Yaris) -39,2
3. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) -1:04,5
4. Fourmaux, Coria (Fr./Ford Puma) -1:31,5
5. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -1:42,7
6. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -2:07,0.
Průběžné pořadí MS (po 8 z 13 závodů):
1. Neuville (Belg./Hyundai i20) 145
2. Tänak 137
3. Evans 132
4. Ogier 117
5. Fourmaux 101
6. Rovanperä 86
...26. PROKOP (ČR/Škoda Fabia Rally2) 1.
Pořadí týmů:
1. Hyundai 351
2. Toyota 350
3. M-Sport Ford 177
Související témata: