Hlavní obsah

Prezident rallye odstartoval, úvodní test v Chuchli ovládl Ogier

Prezident Petr Pavel i členové vlády na Hradčanském náměstí slavnostně zahájili Středoevropskou rallye, předposlední závod mistrovství světa. Odtud se posádky vydaly na speciální rychlostní zkoušku na dostihové závodiště ve Velké Chuchli, kterou ovládl Francouz Sébastien Ogier. Nyní se jezdci přesouvají do Klatov, kde večer závod pokračuje dalším měřeným testem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Petr Pavel startuje Středoevropskou rallye v Praze. Jako první z rampy sjel Filip Mareš.

Článek

Jako první ze slavnostní rampy na Hradčanském náměstí v Praze sjel český pilot Filip Mareš, jenž se také jako první pustil do měřeného testu v Chuchli, který ozvláštnil i speciální skok, na němž se létalo zhruba 30 metrů.

„Jsem moc rád, že jedeme první. Je to pro mě odměna, že jsme se sem dostali, a je to i prestiž. Ale je to nevděčné, protože ostatní budou koukat na přenos a budou zjišťovat, co ten skok dělá. To přináší dnešní doba, kdy se to vysílá živě a každý, kdo nestartuje mezi prvními, tak zapne telefon a během minuty si může vyškrábnout veškeré informace,“ popisoval už před startem Mareš.

Je však nutné říct, že většina jezdců se na skoku šetřila, přece jen šlo o úplný úvod čtyřdenního klání.

V Chuchli, kde teď část dostihové dráhy pokryl asfalt, pak byl nejrychlejším Sébastien Ogier. Před Japoncem Takamotem Katsutou měl náskok 0,6 vteřiny, Mareš na něj ztratil necelých šest vteřin. Nicméně tato zkouška není pro celkové výsledky rallye zásadní.

„Že se rallye podařilo dostat až do Prahy, je nádhera. Někdo na to může nahlížet jako na zbytečné roztrhání závodu, ale záběry s Pražským hradem obletí celý svět a je to skvělá reklama pro Prahu i Česko,“ myslí si Mareš.

On sám považuje start na světové rallye, jejíž podstatná část se odehrává v Česku, za jeden ze svých sportovních vrcholů. „Ale u vrcholu by měl mít člověk taky nějaký pořádný výsledek. Tak bych si přál, abych to mohl na konci závodu říct, že je to skutečně jeden z vrcholů. Od toho nás však dělí čtyři dny těžkého závodění.“

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Start závodu na Pražském hradě

Stejně jako loni, kdy tu byl korunován Fin Kalle Rovanperä, může Středoevropská rallye definitivně rozlousknout boj o titul. Do závodu vstoupil 36letý Belgičan s náskokem 29 bodů na stájového kolegu z Hyundai Estonce Otta Tänaka, jenže o týmové hierarchii nemůže být řeč. „Je důležité, aby u nás neprobíhal žádný vnitřní boj. Pak můžeme dotáhnout věci do úspěšného konce,“ přeje si Neuville.

Aby mu už v neděli připadl premiérový titul (hned pětkrát byl vicemistrem světa), musí získat o dva body víc než Tänak. Třetí Sébeastien Ogier nesmí získat o deset bodů víc než Neuville a čtvrtý Evans pak o šestnáct bodů víc!

Jako jeden z klíčových faktorů se při loňském premiérovém ročníku ukázalo proměnlivé počasí. Tentokrát ale v tuzemsku panuje příjemné babí (tereziánské) léto, což si pochvaluje i osminásobný mistr světa Sébastien Ogier. „Počasí zatím vypadá hezky, takže doufám, že budeme mít lepší přilnavost a nejspíš i lepší podmínky. To jsou ingredience k tomu, abychom viděli skvělý závod.“

Po zkoušce v Chuchli se posádky obratem přesouvají do Klatov, kde o půl sedmé večer startuje další měřený test. Na Šumavě se pokračuje i v pátek, v sobotu a neděli se závodí v Rakousku a Německu.

Středoevropská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - po první rychlostní zkoušce:
1. Ogier, Landais (Fr./Toyota Yaris) 1:49,3
2. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -0,6
3. Mikkelsen, Eriksen (Nor./Hyundai i20) -1,1
4. Fourmaux, Coria (Fr./Ford Puma) -1,2
5. Evans, Martin (Brit./Toyota GR Yaris) -1,2
6. Pajari, Mälkönenová (Fin./Toyota Yaris) -1,8,
...13. MAREŠ, BUCHA (ČR/Toyota Yaris) -5,7
21. CVRČEK, TĚŠÍNSKÝ (ČR/Škoda Fabia) -11,2
24. KOHN, WHITTOCK (ČR, Brit./Ford Fiesta) -12,8
26. ČERNÝ, KRAČA (ČR/Ford Fiesta) -13,7
33. NEŠETŘIL, ČERNOCH (ČR/Škoda Fabia) -19,2.