Hlavní obsah

Ogier zboural sloup, výhra ve Středoevropské rallye patří Tänakovi. Mareš senzačně osmý!

I mistr tesař se někdy utne. Osminásobný mistr světa Sébastien Ogier boural v předposlední erzetě Středoevropské rallye, nedostal se do cíle, a tak triumf v této soutěži, která se ve čtvrtek a pátek odehrávala na českých tratích, patří Estonci Ottu Tänakovi. Ten si tak před posledním závodem sezony v Japonsku udržel naději na mistrovský titul, byť na vedoucího Thierryho Neuvillea ztrácí 25 bodů. Výtečně se dařilo Filipu Marešovi, který skončil celkově osmý a druhý v kategorii WRC2.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Estonský jezdec Ott Tänak vyhrál Středoevropskou rallye, která se zčásti jela na českých tratích.

Článek

Sébastien Ogier útočil na vítězství, jenže v předposlední erzetě Am Hochwald dostal po 600 metrech od startu smyk. Nejprve vletěl do stromů, pak ho následně zastavil telegrafní sloup, který zboural. A byl to pro 40letého šampiona předčasný konec.

Ogier přiznal, že ho zaskočily rozdílné podmínky na trati oproti rannímu průjezdu. A že zatáčka, ve které havaroval, byla blátivější, než čekal.

„Byla to jediná erzeta, kterou nemohli projet špioni, a tak jsme neměli informace o vývoji na trati. Je to ukázka, jak výbornou práci pro nás jinak odvádějí. Ale to pro mě není žádná výmluva, jsem na sebe naštvaný a musím se omluvit lidem i týmu,“ řekl Ogier.

Už dopoledne boural i Fin Sami Pajari.

Cesta za triumfem na Středoevropské rallye se tak otevřela Estonci Tänakovi, se kterým se Ogier v průběhu víkendu přetahoval o vedení. O sedm vteřin porazil Brita Elfyna Evanse, třetí byl Neuville, který si však před závěrečným závodem v Japonsku udržuje náskok 25 bodů. Pomohl mu k tomu i solidní výkon v sobotu.

Před posledním závodem sezony, který se jede v druhé polovině listopadu, je tak jisté, že šampionem se stane jeden z dvojice pilotů Hyundai - Neuville, či Tänak. Maximálně se dá na soutěži získat 30 bodů, proto je Belgičan velkým favoritem.

Foto: Petr Skřivánek, ČTK

Filip Mareš se spolujezdcem Radovan Buchou na Středoevropské rallye.

Už před startem Filip Mareš říkal, že premiérová účast na Středoevropské rallye je pro něj jeden z vrcholů kariéry, ale že by ho chtěl ozdobit i skvělým výsledek. To se podařilo – celkově skončil osmý, druhý v kategorii WRC2 a připsal tři mistrovské body.

„Jsem strašně moc šťastný. Zajeli jsme výsledek, který jsme nečekali. Je to odměna, protože sezonu jsme měli nahoru dolů. Chtěl bych poděkovat své ženě, která je doma a stará se o dvě děti. Tomu mladšímu jsou teprve dva týdny. Miluji je. A děkuji i fanouškům, kteří nás neskutečně podporovali,“ řekl Mareš v cíli.

Díky životnímu úspěchu se postaral o nejlepší český výsledek v mistrovství světa od roku 2019, kdy byl Jan Kopecký osmý v Portugalské rallye.

Středoevropská rallye, závod mistrovství světa v automobilových soutěžích:
1. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) 2:37:34,6
2. Evans, Martin (Brit./Toyota GR Yaris) -7,0
3. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -39,8
4. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -1:21,0
5. Munster, Louka (Luc., Belg./ Ford Puma) -3:41,9
6. Grjazin, Aleksandrov (Rus./Citroën C3) -9:17,6
...
8. Mareš, Bucha (ČR/Toyota Yaris) -11:41,5
18. Cvrček, Těšínský (ČR/Škoda Fabia) -21:36,3
19. Kohn, Whittock (ČR, Brit./Ford Fiesta) -22:04,6
25. Černý, Krajča (ČR/Ford Fiesta) -23:19,9
30. Nešetřil, Černoch (ČR/Škoda Fabia) -42:53,6.
Průběžné pořadí MS (po 12 z 13 závodů)
1. Neuville 225
2. Tänak 200
3. Evans 185
4. Ogier (Fr./Toyota Yaris) 166
5. Fourmaux (Fr./Ford Puma) 146
6. Rovanperä (Fin./Toyota Yaris) 114
...
25. Mareš 3
31. Prokop (ČR/Škoda Fabia Rally2) 1
Pořadí týmů:
1. Hyundai 526
2. Toyota 511
3. M-Sport Ford 267