Hlavní obsah

Neuville míří za titulem, Mareš má ve fanoušcích tajnou zbraň

Belgičan Thierry Neuville je zase o kus blíž svému premiérovému titulu mistra světa v rallye. Po páteční etapě Středoevropské rallye, která se odehrávala na Šumavě, je ve vedení zdejší soutěže a v neděli se definitivně může stát šampionem. Stačí, aby tu získal o dva body víc než Ott Tänak, který je momentálně o osm vteřin třetí. Mezi nimi se drží Sébastien Ogier. Nejlepší z Čechů je na jedenáctém místě Filip Mareš. Rallye po pátku opouští Česko, poslední dva dny se jede v Německu a Rakousku.

Thierry Neuville vyhrál první etapu Středoevropské rallye na českém území.Video: sntv

Článek

Neuville se dostal do vedení během pátečního dopoledne, kdy v pořadí přeskočil právě Ogiera. „Jsem spokojen, že jsme dnes v cíli, protože je snadné tady udělat chybu,“ řekl. Zato Ogier po pátečních erzetách sliboval: „Zítra zabereme.“

Ač je oproti loňskému ročníku v Česku stabilnější počasí, stejně jezdce čekají pořádně tvrdé testy. Andreas Mikkelsen boural, když mu auto z cesty sklouzlo do plotu. „Strašínská erzeta byla kromě prvních tří zatáček celá mokrá. Mlhy a nízká oblačnost zanechaly tolik vlhkosti, že to nevyschlo ani do druhého průjezdu. Určitě se tak nedá říct, že by to byl jednoduchý suchý závod,“ popisoval Čech Filip Mareš.

Ten po české části závodu klepe na bránu bodované desítky, těší ho pak především medailové umístění v kategorii WRC2. „Šlape to dobře, jsme spokojení, protože ve WRC2 jsme zatím na průběžné druhé příčce. Já jsem si vytyčil cíl, že když se nám podaří zajet občas v první pětce, tak to bude dobré. A tohle je mnohem lepší. Extrémně mě to těší a doufám, že budeme pokračovat v podobném tempu dál. A hranice desítky? Je to super, ale je to dané tím, že počet vozů WRC (deset) je takový, jaký je. Ale na to se historie neptá,“ uvedl Mareš.

Je nadšený z atmosféry, která na erzetách panuje. „Fanoušci nás jako českou posádku podporují, je to jedna z našich tajných zbraní,“ přiznal Mareš.

Podobně mluvil i Filip Kohn, který útočí na vítězství ve třídě WRC3. „Je to tady super. V každé druhé zatáčce někdo stojí a my se snažíme jet rychle. Na bahně jezdíme dost bokem, snažíme se tahat, tak doufám, že si to diváci užívají.“

Jan Černý, který ještě mohl bojovat o celkové druhé místo v kategorii WRC3, výrazně ztratil během pátečního dopoledního testu u Strašína. „Někdy v polovině erzety, kdy jsme byli na kilometru o vteřinu rychlejší než soupeři, nám vyskočil odvzdušňovací šroub na brzdiči a vytekla nám kapalina. Přišel jsem o brzdy a nechali jsme tam dvě minuty. Musíme bojovat, jet na maximum a zároveň chytře,“ řekl Černý.

Nyní se rallye přesouvá za české hranice. Pojede se v Německu a Rakousku, závod vyvrcholí v neděli odpoledne v Pasově.

Foto: Petr Skřivánek, ČTK

Belgičan Thierry Neuville s vozem Hyundai i20 N Rally1 vede po páteční etapě Středoevropskou rallye a v neděli se může radovat z premiérového titulu mistra světa.

Středoevropská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 1. etapě:

1. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) 1:04:40,0

2. Ogier, Landais (Fr./Toyota Yaris) -6,4

3. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) -7,8

4. Evans, Martin (Brit./Toyota GR Yaris) -15,1

5. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -38,6

6. Pajari, Mälkönenová (Fin./Toyota GR Yaris) -1:28,2

...11. Mareš, Bucha (ČR/Toyota Yaris) -4:39,2

20. Cvrček, Těšínský (ČR/Škoda Fabia) -8:25,1

24. Kohn, Whittock (ČR, Brit./Ford Fiesta) -9:24,7

28. Černý, Krajča (ČR/Ford Fiesta) -10:11,9

30. Nešetřil, Černoch (ČR/Škoda Fabia) -12:22,1