Hlavní obsah

Je to splněný sen, říkají čeští piloti před startem světové rallye v Praze

Loni jich při premiéře bylo jedenáct, tentokrát se Středoevropské rallye zúčastní pět českých posádek – tři v kategorii WRC2, dvě pak ve WRC3. Předposlední podnik mistrovství světa odstartuje ve čtvrtek odpoledne v Praze, po speciálce na dostihovém závodišti se přesune na Šumavu. Tam se pojede i v pátek, sobotní a nedělní erzety se odehrají v Rakousku a Německu.

Foto: @World / Red Bull Content Pool

Pilot rallye Filip Mareš

Článek

Je to pro ně splněný sen, protože ještě před dvěma třemi lety nikdo moc nevěřil, že by světový šampionát v rallye skutečně mohl do Česka dorazit. A tak to teď při soutěži se startem v Praze bude pro některé vrchol kariéry.

„Doufám, že tady ochutnáme, jaké je to startovat v nejvyšší lize. Bude to mezník, na který se hodně těším, a věřím, že nebudeme hrát druhé housle,“ říká Filip Mareš, pro něhož to bude na Středoevropské rallye premiéra. Pojede s Toyotou Yaris. „Snad se nám bude dařit a z rallye si přivezeme nezapomenutelný zážitek.“

Foto: @World / Red Bull Content Pool

Filip Mareš při letošním závodě Barum rally

V kategorii WRC2 se představí rovněž Věroslav Cvrček a Petr Nešetřil (oba Škoda Fabia RS Rally2). „Start na mistrovství světa byl vždycky můj sen, a že ji pojedeme doma, je pro nás velká pocta. Ve skrytu duše jsem si to přál a doufal, že se mi to někdy podaří, ale původně to vůbec nebylo v plánu. Díky obrovské podpoře rodiny, celého týmu, kamarádů a našich skvělých partnerů si splníme velký sen. Konečné rozhodnutí ale padlo pouhé čtyři dny před uzávěrkou,“ přiznává Cvrček.

Foto: Michael Jurtin / @World / Red Bull Content Pool

Jezdec rallye Jan Černý, který bude startovat na Středoevropské rallye

To Nešetřil okusil už loňský ročník, uchvátila ho atmosféra, a tak se rozhodl vrátit, byť již ne s Porsche 911. „Už jen startovní rampa v obležení diváků před kulisami Pražského hradu byla neuvěřitelným zážitkem. Ale byla to také nesmírně náročná rallye,“ říká.

Poprvé z rampy před Hradem vyjede Jan Černý, který startuje v kategorii WRC3. „Je to něco neskutečného, před rokem jsem na Středoevropské rallye startovat nemohl, měli jsme v tom samém termínu jiné závody. Ale když jsem viděl v televizi atmosféru u Hradu a v Chuchli, měl jsem z toho husí kůži. Popravdě jsem nevěřil, že se u nás světová soutěž pojede, a jsem nadšený, že se to Autoklubu povedlo. Je to splněný sen mnoha fanoušků, a také můj, protože letošní ročník si nenecháme ujít. Čeká nás závěrečný závod ve WRC3, stále máme šanci bojovat o titul vicemistra, takže musíme zajet dobrý výsledek a tomu podřizujeme vše,“ vypráví Černý.

Pátým českým účastníkem je Filip Kohn, který loni v kategorii WRC3 na Středoevropské rallye triumfoval.

Související témata:
Středoevropská rally
Filip Mareš