Hlavní obsah

Jako kdyby u nás hráli Rolling Stones, říká o pořádání světové rallye český šéf

Už jen měsíc zbývá do slavnostního startu Středoevropské rallye, předposledního dílu mistrovství světa. Ten se 17. října, stejně jako loni, rozjede na Pražském hradě, úvodní zkouška se pak uskuteční na dostihovém závodišti v Chuchli a po erzetách na Šumavě se ansámbl přesune do Německa a Rakouska, které jsou spolupořadateli. „Je to jako mít v Česku finále Ligy mistrů či koncert Rolling Stones,“ přirovnává závod šéf Autoklubu Jan Šťovíček.

Foto: Středoevropská rallye/CER

Snímek z loňského ročníku Středoevropské rallye, která se letos uskuteční od 17. do 20. října.

Článek

Je to druhý ročník Středoevropské rallye ze tří jistých. Nicméně podle Šťovíčka promotér WRC má velký zájem i na následném pokračování.

„Hodnocení prvního ročníku bylo vynikající, uspěli jsme na 100 procent a naše rallye patřila mezi nejlepší podniky šampionátu. Byla to taková pionýrská a průkopnická zkouška, která dopadla dobře. Letos to bude už bez malých much, které se mohou napoprvé vyskytnout, a bude to perfektní,“ říká Šťovíček.

Mluví-li o malých mouchách, pak loni zahaproval přejezd po slavnostním startu na Hradě do Chuchle, protože na výpadovce z Prahy se musely posádky proplétat zácpami. „Byl jsem překvapený, že kritika nebyla tak velká. Čekal jsem, že jezdci a veřejnost se proti tomu postaví, ale od pilotů to nebyla věc, která by jim tolik vadila. Nicméně věříme, že se opakovat nebude, hodně na tom spolupracujeme s policií,“ popisuje Šťovíček.

Nepříjemná byla i jedna zrušená zkouška kvůli neukázněnosti diváků. Tehdy šlo především o polské příznivce, také proto budou organizátoři angažovat k tratím i polské komisaře.

„Ukázněnost diváků je problém všech rallye. My jsme měli jednu rychlostní zkoušku zrušenou, na druhou stranu nám lidé z FIA říkali, že se nic neděje, že je to dobrý výsledek a že třeba v Řecku se běžně ruší i dvě až tři erzety. Ale někdy nám na zkoušky dorazilo víc aut a diváků, než jsme čekali, na to už budeme tentokrát připravení,“ říká Šťovíček.

Zkouška v pražské Chuchli má mít podobný koncept jako loni, nicméně organizátoři slibují jedno překvapení. Znovu se na dostihovém závodišti položí asfalt, který i tentokrát bude recyklovatelný. „Použijeme ho následně k výstavbě dálniční sítě,“ tvrdí Šťovíček.

O něco málo se zkrátí přejezdy mezi jednotlivými erzetami, byť při rallye, která se odehrává ve třech zemích, nejdou vymazat. V Česku se odjede osm z 18 měřených testů. Loni podle organizátorů soutěž v průběhu tří etap navštívilo 125 tisíc diváků a téměř polovina všech fanoušků zavítala na české rychlostní zkoušky.

Zúčastní se i několik českých posádek, mezi nimi třeba Filip Mareš. „Doufám, že ochutnáme, jaké to je startovat v nejvyšší lize. Moc se těším a věřím, že nebudeme hrát druhé housle,“ přeje si jezdec.