Hlavní obsah

Zní to senzačně. Český jezdec si mezi elitou připsal nečekaný zisk

Nečekané. Český plochodrážník Jan Kvěch skončil třetí ve sprintu v rámci závodu britské Grand Prix v Cardiffu. „Před dvěma lety jsem tu zažil dobrý závod a čtvrté místo mezi juniory. S třetím místem ve sprintu jsem teď také spokojený,“ citují Kvěcha stránky seriálu.

Foto: Robert Procházka, Sport.cz

Český plochodrážník Jan Kvěch na archivním snímku

Článek

Sprint se v téhle sezoně jezdí jako novinka při některých podnicích seriálu. Ten v Cardiffu, kde se jede na jednorázově připravené dráze, mezi ně také patří. Jede se den před hlavním závodem. Postupující se určí podle kvalifikačních časů v rámci vylosovaných skupin. Kvěch v té své měl lepší čas než hvězdní soupeři – Australan Max Fricke, čtyřnásobný mistr světa a lídr seriálu Bartosz Zmarzlik z Polska a domácí Robert Lambert.

Jako vítěz se kvalifikoval do zvlášť bodované finálové sprinterské jízdy, v níž skončil za dalším Britem Danem Bewleyem a Dánem Leonem Madsenem, Za ním skončil Slovák Martin Vaculík. Třetí příčka Kvěchovi vynesla dva body do pořadí seriálu, v němž coby letošní nováček zatím čeká na postup do semifinále. Cardiff mu v sobotu večer nabídne další šanci prodrat se mezi nejlepší osm.

Kvěchova úspěchu si všímají i polská média, nicméně připomínají, že aktuální Zmarzlikova forma není nejlepší a v Cardiffu mu podle všeho moc nepomohlo ani experimentování s motory.

Kvěch ale porazil i řadu dalších jezdců. „Už v předešlém letošním závodě seriálu v Gorzowě to nebylo špatné. Byl jsem tam k semifinále velmi blízko. Doufám, že se tam dostanu tento víkend,“ přál si český jezdec který v poslední době sbírá zkušenosti i v britské lize „Jezdím na nových a velmi technických tratích. Doufám, že mi to pomůže i v této Grand Prix v Cardiffu.“