Hlavní obsah

Zlatou přilbu získal Dán Jensen, Kvěch vyhrál jen malé finále

Dánský triumf po čtrnácti letech. Rasmus Jensen získal Zlatou přilbu, i když v pardubickém finále 76. ročníku nejstaršího plochodrážního závodu neměl nejlepší start, ale z třetího místa se v druhé polovině šestikolové jízdy probil do čela.

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Druhý skončil Polák Chmiel a třetí dojel teprve osmnáctiletý Nor Pollestad, který patří mezi nejmladší jezdce v celé historii závodu na stupních vítězů. Zpočátku vedoucí Australan Douglas skončil pátý, když se před něj v závěru dostal i obhájce prvenství Fin Lahti, který už letos ale závodil se švédskou licencí. Nejlepší z českých jezdců Jan Kvěch skončil celkově sedmý.

Naposledy zněla dánská hymna na svítkovském oválu v roce 2010 po triumfu Pedersena. O čtrnáctý triumf jezdce z této severské země se zasloužil Jensen, který si tak alespoň částečně spravil chuť po nepovedeném vystoupení v pátečním pardubickém závodu Challenge o účast v Grand Prix 2025.

„Snažil jsem se zapomenout, co mě tady před dvěma dny potkalo. Teď mám ale ceněnou trofej, kterou získala přede mnou spousta osobností ploché dráhy, a hlavně pět krajanů, takže bude co slavit. Start do finále jsem neměl nejlepší, ale motorka byla pořádně rychlá a jízda dost dlouhá, abych to napravil,“ vykládal 30letý vítěz.

Foto: David Taneček, ČTK

Start jízdy vylučovacích skupin na Zlaté přilbě

Kvěch se chtěl rozloučit s třinácti tisíci diváky vítězstvím alespoň v malém finále, což se mu přece jen povedlo, když před ním dlouho jezdící Polák Dudek odstoupil pro poruchu motocyklu. V předposledním kole mu praskl primární řetěz. „Při tom všem zklamání alespoň maličká náplast, i když mi pomohl defekt soupeře,“ tvrdil Kvěch, jenž neuspěl v semifinálové skupině, kde měl za soupeře vedle tří Dánů (Jensen, Iversen, Hansen) ještě Lahtiho a Chmiela.

Hned v první jízdě českého reprezentanta zradila spojka, a musel tak odstoupit z druhého místa. Při druhém vystoupení dojel Kvěch poslední, zůstal tak znovu bez bodu a sen o velkém finále byl pryč. „S postupem do semifinále jsem myslel, že se nám povedlo najít způsob, jakým jít. Jenže technická závada mě rozhodila. Pak to bylo bohužel všechno o startu, protože na vytvrdlé dráze se jen těžko předjíždělo,“ litoval.

Z českých jezdců vedle Kvěcha figuroval ve čtvrtfinálových skupinách už jen sedmnáctiletý Adam Bednář, který tam byl nasazen jako vítěz sobotní juniorské Zlaté stuhy. „Měl jsem při premiéře na Zlaté přilbě určitě větší plány než tady odjet pouze tři jízdy a z nich brát maximálně bod. Na hodně tvrdou dráhu se mi ale nepovedlo napasovat motorku,“ litoval talent.

Hned v sítu vylučovacích jízd uvízli domácí Klíma, Štichauer, Macek i Jeníček. Hodně brzy se ocitl ze hry i jeden z favoritů Lotyš Lebeděvs. Účastník Grand Prix a letošní mistr Evropy totiž upadl hned při svém prvním vystoupení a se zraněnou rukou odjel do nemocnice.

V pondělí od 18 hodin se jede na pražské Markétě tradiční odveta v podobě Tomíčkova memoriálu, kde se mj. představí velké překvapení pardubického závodu Chmiel, další finalista letošní Zlaté přilby Němec Blödorn, ale také Kvěch a Dánové Iversen s Hansenem.

76. Zlatá přilba na ploché dráze v Pardubicích
1. Jensen (Dánsko)
2. Chmiel (Polsko)
3. Pollestad (Norsko)
4. Lahti (Švédsko)
5. Douglas (Austrálie)
6. Blödorn (Německo)
7. Kvěch (ČR)
8. Iversen (Dánsko)
9. Hansen (Dánsko)
10. Riss (Německo)