Hlavní obsah

Smolaře Salače zdržely pády soupeřů. Ogura je už mistrem světa

Aktualizováno

Pořádný kopec smůly si vybral Filip Salač při Velké ceně Thajska třídy Moto2. Po letošním nejlepším kvalifikačním výsledku chtěl z druhé řady útočit na stupně vítězů, ale už v prvním kole se jen za cenu velkého zdržení vyhnul pádu soupeřů. Do podobné situace se dostal ještě jednou, a nakonec bral dva body za 14. místo v závodě, předčasně ukončeném kvůli dešti. Druhé místo v cíli stačilo pro zisk titulu mistra světa Japonci Ai Ogurovi.

Foto: Asanka Brendon Ratnayake, Reuters

Ai Ogura při závodě Moto2

Článek

Salač z pátého místa na roštu odstartoval velmi dobře, jenže během prvního kola v páté zatáčce na jeho úrovni spadl Aldeguer ze Španělska, který doslova srazil ze stroje Itala Arbolina. Český závodník se této kolizi jen obtížně vyhnul. Salač v sevření havarujících motocyklů byl nucen takřka zastavit, poté musel vyjet z trati, což znamenalo propad až na 24. místo.

Do čela se dostal Španěl Canet před krajana Ramiréze. Japonec Ogura, jenž toužil po korunovaci mistrem světa, sice jel z pole position, dopustil se však pár chybiček a klesl až na šestou pozici. Salač zezadu rozjel velkou stíhačku, ale v šestém kole, kdy už se přiblížil bodující patnáctce, měl znovu smůlu. Těsně před ním havaroval Agius z Austrálie, což znamenalo další zdržení.

Canet s Ramirézem si vytvořili až dvousekundový náskok na Brazilce Moreiru, před nějž se v 10. kole dostal Ogura; a mohl být v klidu, protože 3. místo mu k potvrzení titulu bohatě stačilo. Salač se v polovině závodu probojoval na patnáctou příčku, ale další posun už nebyl reálný, protože na skupinku jezdců před sebou ztrácel pět vteřin.

Zatímco Canet neochvějně mířil za svým třetím letošním vítězstvím, Ogura se po jezdecké chybě Ramiréze dostal na druhou příčku a hned po projetí cílem začal slavit. Japonsko má po patnáctiletém čekání mistra světa. „Jsem nepředstavitelně šťastný. Když jsem si během roku zlomil ruku, nevěřil bych, že se stanu šampionem. Všichni kolem mě ale pro to udělali maximum,“ vyprávěl Ogura.

Když začalo pršet, závod byl ukončen o dvě kola dřív proti původnímu rozpisu červenou vlajkou a poosmé za sebou bodující Salač byl odmávnutý na čtrnácté pozici, protože původně devátý Alcoba nepřijel z trati na pit lane, takže nemohl být klasifikován. „Jsem děsně naštvaný, protože jsem cítil, že dokážu jet rychlé časy a být hodně vpředu, ale okolnosti mě o to připravily. Dva body jsou jen slabá útěcha,“ ulevil si Salač.

Závod MotoGP se jel na mokré trati a zvládl ho nejlépe obhájce titulu Ital Bagnaia, zajistil tím svoje deváté letošní vítězství a pro značku Ducati rekordní 15. triumf v řadě. Lídr šampionátu Španěl Martín ale po pádu krajana M. Márqueze z druhého místa obsadil na pódiu stříbrnou pozici a jeho náskok v čele průběžné klasifikace činí 17 bodů.

Zbývá odjet ještě Velké ceny v Malajsii a Valencii, v součtu se sobotními sprinty lze získat maximálně 64 bodů a dá se očekávat ještě napínavý boj o titul, do nějž má ale lépe rozdány karty Martín. Stejně jako v Buriramu mu stačí dojíždět těsně za Bagnaiou, aby se udržel na první pozici a stal se poprvé v kariéře mistrem světa.

Velká cena Thajska, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Buriramu:
Moto3:
1. Alonso (Kol./CF Moto) 20:29,345
2. Lunetta (It./Honda) -0,353
3. Veijer (Niz./Husqvarna) -0,522
4. Ortolá (Šp./KTM) -0,936
5. Furusato (Jap./Honda) -1,683
6. Muňoz (Šp./KTM) -2,492.
Průběžné pořadí (po 18 z 20 závodů):
1. Alonso 371
2. Holgado (Šp./GasGas) 236
3. Veijer 225
4. Ortolá 204
5. Muňoz 162
6. Fernández (Šp./Honda) 153.
Moto2:
1. Canet (Šp./Kalex) 32:02,751
2. Ogura (Jap./Boscoscuro) -3,684
3. Ramírez (Šp./Kalex) -4,683
4. Čantra (Thaj./Kalex) -5,799
5. Moreira (Braz./Kalex) -6,172
6. Guevara (Šp./Kalex) -6,405
...
14. SALAČ (ČR/Kalex) -1 kolo.
Průběžné pořadí (po 18 z 20 závodů):
1. Ogura 261
2. Canet 201
3. García 179
4. Aldeguer (oba Šp./Boscosuro) 175
5. González (Šp./Kalex) 170
6. López (Šp./Boscoscuro) 168
...
16. SALAČ 61.
Související témata: