Hlavní obsah

Velkolepý obrat: po hrozivých pádech triumf. A teď další tahák na domácím oválu, těší se Kvěch

Rozhodně to nebolelo málo. Ale od drsných pádů se český plochodrážník Jan Kvěch rychle odpíchl do parádní reality, v Lonigu vyhrál jeden ze závodů úvodního kola kvalifikace o účast v příštím ročníku Grand Prix a rád by v závodních lepších časech setrval. Tento týden zvláště. V sobotu večer jede závod Grand Prix na domovském oválu v Praze na Markétě. Poprvé jako stálý účastník prestižního seriálu.

Foto: Robert Procházka, Sport.cz

Český plochodrážník Jan Kvěch.

Článek

„V Lonigu to bylo skvělé, ale tohle už je další závod, jede se od nuly, udělám vše, aby to vyšlo co nejlépe,“ říká Kvěch.

Po minulém závodě GP v Landshutu mu bylo zle. Upadl, podobně jako o den dříve v polské lize.

Dráha je přikrytá
S ohledem na předpověď a vývoj počasí je dráha před závodem poprvé kompletně přikrytá plachtou, což by mělo napomoci k tomu, aby se podnik uskutečnil podle plánu.
Seriál vede Zmarzlik
V předešlých třech dílech seriálu v Goričanu, Varšavě a Landshutu vyhráli Australané Holder, Doyle a Dán Michelsen. Do čela celkové klasifikace se po minulém závodě vyhoupl Polák Zmarzlik, byť ani jednou nevyhrál. Pokaždé se ovšem dostal do čtyřčlenného finále. Český jezdec Kvěch je patnáctý.

Až po důkladnějším vyšetření si mohl oddechnout, že nic nemá zlomeného. Ale zejména bolavá ruka mu dělala za řídítky trable.

V týdnu před pražským pokračování elitního seriálu ovšem dostal čas na rehabilitaci a během nadcházejícího víkendu to může v Praze znovu rozbalit naplno.

Samozřejmě povzbuzen kvalifikačním úspěchem. Za sebou v Lonigu nechal nejen Dana Bewleyho, ale také Jacka Holdera, s kterými soupeří v závodech Grand Prix.

„Musím poděkovat Olympu (mateřskému klubu), ve spolupráci s ním absolvuji nějaké rehabilitace a rekonvalescence, máme super podmínky a zkušené odborníky, kteří mi pomáhají,“ chválí zázemí pražského týmu.

„Naštěstí to není nic vážného, byl jsem na rentgenech, nemám nic zlomeného, takže na českou Grand Prix bych měl být v pořádku a stoprocentně připravený. A tam to hlavně směřuju,“ má jasno Kvěch.

Dvaadvacetiletý jezdec ale připouští, že spadnout drsně dvakrát po sobě v tak krátké době není vůbec příjemné. „Bylo to hodně náročné, ještě do toho ten přejezd z jedněch závodů na další, to mi také nepřidalo,“ líčí Kvěch.

Nezastírá, že v Polsku se ocitl v pádu vlastní vinou. „Takový nešťastný moment, byl jsem trochu potlučený. Nicméně jsme jeli na Grand Prix (do Landshutu). Tam se to v první zatáčce nahustilo, Polák Kubera se přede mnou trošičku přetočil, takže jsem si o něho brnknul a přišel další pád z kategorie nešťastných. Nebyla to úplně moje chyba, protože i ta jízda se nakonec bez potrestání kohokoli opakovala ve čtyřech, ale otekla mi ruka, dal jsem si do hlavy, po třetí jízdě jsem radši skončil,“ vrací se k potížím v Německu.

Libuje si, že se vše rychle otočilo k lepšímu v prvním dílu kvalifikace o postup do příštího ročníku Grand Prix. Teď ho však zajímá ten současný, v němž by rád vylepšil patnácté místo v aktuálním celkovém pořadí.

„Na to se dávám do kupy, abych byl připravený. Zatím platí, že se každou jízdou s nejlepším učím, jsou to velké zkušenosti. Jet se s nimi dát, to je jasné,“ dodává před vrcholnou domácí motoristickou akcí, na niž jsou vyprodána všechna místa k sezení a zbývá jen pár lístků k stání.