Hlavní obsah

Salač zajel nejlepší letošní závod

Aktualizováno

Snad se konečně blýská Filipu Salačovi na lepší časy. V jedenáctém závodě MS silničních motocyklů se český jezdec vešel do elitní desítky a při Velké ceně Rakouska tak zapsal 10.místem nejlepší letošní výsledek v Moto2. Přesně po roce zopakoval prvenství Ital Celestino Vietti. Lídr šampionátu Španěl Garcia nevyužil absence zraněného rivala Ogury, který si zlomil ruku, k výraznému navýšení náskoku v celkové klasifikaci, protože dojel až čtrnáctý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český motocyklový jezdec Filip Salač na archivním snímku

Článek

Salač měl co napravovat, vždyť v předchozích čtyřech letošních závodech vyšel naprázdno, protože buď kvůli zranění nestartoval, nebo nedojel do cíle. Až šestnáctý kvalifikační čas na Red Bull Ringu moc optimismu nedával. „Věřil jsem, že při závodě budu mít dobré tempo a platilo to hned od startu,“ uvedl Salač, jenž se brzy prosadil na bodovanou pozici a v posledních čtyřech kolech dokázal na rozdíl od soupeřů zrychlovat, takže se nakonec letos poprvé vešel do elitní desítky. „Po dlouhé době jsem se cítil na motorce zase dobře.“

Salač nastoupil se speciální helmou, kterou věnoval do aukce. Její výtěžek půjde na pomoc osmileté Petrušce, která trpí svalovou dystonií, epilepsií a dětskou mozkovou obrnou. „Petruška, která bude potřebovat nový sportovní kočárek, s maminkou namalovala obrázky, které jsme s designérem přemalovali na přilbu. Je to prakticky jediná věc, kterou může mít jezdec podle sebe, a doufám, že pomáhá dobré věci,“ řekl český jezdec.

Vietti vyhrál z pole position, když nedal šanci smečce pronásledovatelů tvořenou především španělskými jezdci. „Sám přesně nevím, proč se mi v Rakousku takhle daří. Loni jsem tu prožil velikou radost a letos jsem hodil za hlavu páteční tréninkový pád, neřešil ani pohmožděnou ruku a jen jel na maximu svých možností. Obrovské díky patří i týmu, jak mi skvěle připravil stroj,“ vykládal 22letý Ital.

Grand Prix Rakouska silničních motocyklů
Moto 2 (23 kol)
1. Vietti (It., Kalex) 36:22,427
2. López (Šp., Boscoscuro) +1,850
3. Dixon (Brit., Kalex) +1,974
10. SALAČ (ČR, KALEX) +13,429
Stav MS
1. Garcia (Šp.) 162
2. Ogura (Jap., oba Boscoscuro) 142
3. Roberts (USA, Kalex) 130
18. SALAČ 20
Moto 3 (20 kol)
1. Alonso (Kol., CFMoto) 33:40,607
2. Muňoz (Šp., KTM) +0,121
3. Holgado (Šp./GasGas) +0,126
Stav MS
1. Alonso 224
2. Ortolá (Šp., KTM) 153
3. Holgado 149
Šampionát pokračuje 1. září ve španělském Aragonu.