Hlavní obsah

Salač si prosadil u týmu svou. Risk s pneumatikou mu vyšel

Bylo to pro něj v japonském Motegi velké dilema, jestli při restartu závodu Moto2 zkráceném na dvanáct kol zvolit pneumatiky na sucho, když dráha ještě byla po dešti mokrá. Filip Salač si ale u týmu Elf Marc VDS prosadil svou a risk s obutím mu vyšel dokonale. Znamenal pro něj třetí místo a první letošní radost na pódiu.

Foto: Hiro Komae, ČTK/AP

Český závodník Filip Salač na trati v japonském Motegi

Článek

„Řekl jsem v garáži, ať mi nasadí hladké gumy, že musíme riskovat,“ řekl Salač. Zatímco v sobotní kvalifikaci na počasí doplatil, při nedělní Velké ceně se s jeho nástrahami vypořádal skvěle.

Závod byl hned v prvním kole přerušen kvůli náhlému dešti. „Všichni asi čekali, že bude pršet víc, ale já zvolil jinou strategii,“ dodal 22letý český reprezentant, jenž se po restartu rozjel ke skvělému výkonu. První kola na hladkých gumách byla náročná, protože jsme nevěděli, co čekat. Ale trať potom začala osychat a všechno dobře dopadlo,“ líčil Salač.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Český motocyklový závodník Filip Salač slaví své třetí místo v japonském Motegi.

Postupně se probil ze šesté řady roštu až na třetí místo, které musel opakovaně bránit před Španělem Alcobou. Všechny jeho útoky však český mladík odrazil a bodoval letos v šestém závodě za sebou, což jej posunulo na průběžné patnácté místo v šampionátu.

Ba co víc, Salač se počtvrté v kariéře při MS postavil na stupně vítězů, přičemž v Moto 2 navázal na druhá místa z Thajska v roce 2022 a z loňského Le Mans. Navíc potvrdil že v Japonsku se mu daří, když navázal na páté místo z minulého roku a desáté z předloni.

„Jsem rád, že moje rozhodnutí kolem gum vyšlo, protože tým s ním úplně nesouhlasil. Ale stálo při nás štěstí a já mám obrovskou radost,“ přidal Salač, kterého nakonec přemohlo dojetí. „Nedokážu ani slovy přesně vyjádřit, jak se cítím. Konečně to vyšlo a letos poprvé se mi bude opravdu dobře spát,“ doplnil.