Hlavní obsah

Salač byl v kvalifikaci v Aragonii sedmnáctý, na startu bude o tři místa dál

Aktualizováno

Filip Salač zajel v kvalifikaci na Velkou cenu Aragonie v třídě Moto2 sedmnáctý čas. Kvůli provinění z pátečního tréninku se český jezdec posune v neděli na roštu o tři místa dozadu a odstartuje ze sedmé řady. Sprint MotoGP vyhrál poprvé v kariéře šestinásobný mistr světa královské třídy Marc Márquez ze Španělska, novým lídrem seriálu je jeho krajan Jorge Martín.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Filip Salač na archivním snímku

Článek

Dvaadvacetiletý Salač se sice na základě tréninkových časů nedostal přímo do druhé kvalifikace, ale v první části obsadil poslední postupové čtvrté místo a mohl bojovat o dobrou pozici na startu. V druhé fázi ale člen týmu ELF Marc VDS porazil jen jednoho soupeře a byl sedmnáctý.

„Ve svém prvním výjezdu v druhé kvalifikaci jsem nebyl na dobrém místě skupiny. Při druhém pokusu jsem měl problémy s hledím přilby a musel jsem do depa, což byla škoda. Cítím se ale lépe fyzicky, tak uvidíme, jak to zítra půjde. Bude to těžké, ale dám do toho všechno,“ uvedl Salač na webu svého týmu.

O posunu o tři místa dozadu věděl Salač už od pátku, kdy komisaři rozhodli, že v závěru tréninku na trati překážel tureckému soupeři Denizovi Öncüovi. Pole position získal Brit Jake Dixon.

Ve sprintu MotoGP obsadili stupně vítězů domácí Španělé. Své první vítězství v krátkém závodě si připsal Márquez, jenž si dojel pro výhru suverénně z pole position a bude i velkým favoritem pro neděli. Na vítězství ve Velké ceně někdejší suverén čeká už téměř tři roky od října 2021. Druhý skončil s téměř třísekundovým odstupem Martín, třetí byl nováček Pedro Acosta.

Vicemistr světa Martín se v těsném souboji s Italem Francescem Bagnaiou dostal opět do čela. Úřadujícímu šampionovi se sprint po startu z třetího místa nepovedl, dojel devátý a klesl za svého španělského rivala o tři body na druhé místo.

V neděli na startu v budou v první řadě Martín, Acosta a Bagnaia.

Velká cena Aragonie, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Alcaňizu – kvalifikace:
Moto3: 1. Alonso (Kol./CFMoto) 1:58,059
2. Rueda -0,433
3. Muňoz (oba Šp./KTM) -1,005
Moto2:
1. Dixon (Brit./Kalex) 1:51,636
2. Moreira (Braz./Kalex) -0,134
3. Canet (Šp./Kalex) -0,148
...
17. Salač (ČR/Kalex) -1,870.
MotoGP:
1. M. Márquez (Šp./Ducati) 1:46,766
2. Acosta (Šp./KTM) -0,840
3. Bagnaia (It./Ducati) -0,842
Sprint:
1. M. Márquez 19:50,034
2. Martín (Šp./Ducati) -2,961
3. Acosta -6,694
Průběžné pořadí:
1. Martín 279
2. Bagnaia 276
3. Bastianini (It./Ducati) 217
4. M. Márquez 204
5. Viňales (Šp./Aprilia) 139
6. Acosta 132
Pozn.: Kvůli penalizaci se Salač na startu nedělního závodu posune o tři místa dozadu