Hlavní obsah

Rickardsson opět v Praze. Hvězda ozdobí Grand Prix

Určitě zase bude středem pozornosti, rozdá spoustu autogramů a také se výrazně zapojí do dění spojeného elitními závody na pražské Markétě. Tony Rickardsson, šestinásobný mistr světa na ploché dráze zaštiťuje projekt mládežnické akademie, která doprovází závody největších hvězd, které si v rámci seriálu Grand Prix budou v sobotním večeru v české metropoli dělit další body do klasifikace, z níž vzejde mistr světa.

Foto: Robert Procházka, Sport.cz

Tony Rickardsson (vpravo) v Praze

Článek
Fotogalerie

Dnes už třiapadesátiletý Švéd ploché dráze v minulosti léta vládl, stal se legendou. Zdravotní trable kdysi jeho kariéru ukončily možná předčasně. Teď se ukazuje v nové roli.

„Pro jezdce, kteří chtějí udělat své první kroky do mezinárodní soutěže, je právě tohle to, co budou potřebovat k závodění,“ nabízí Rickardsson motivaci malým závodníkům. Produkt Speedway Grand Prix 4, je předstupněm pro další závody mládežníků.

A tak pozor, chlapci, ale i tatínkové. I ti mladí adepti, kteří třeba jen uvažují o tom, že by zkusili plochou dráhu, mají ideální příležitost na Markétě na vedlejším malém oválu dostat rady a pomoc od najzasvěcenějšího ze zasvěcených.

Nikoho úspěšnějšího totiž svět ploché dráhy za posledních 30 let nevyprodukoval než právě Rickardssona.

K titulům (šest individuálních posbíral mezi lety 1994 a 2005 v jednorázovém systému i v seriálu, v počtu triumfů vyrovnal Ivana Maugera) se v minulosti dostával i přes úspěchy v závodech právě na Markétě. „Potěšilo mě jak se teď ke mně i po letech vřele hlásí,“ říká Petr Ondrašík, který coby dlouholetý ředitel závodů na pražské dráze opakovaně v minulosti Rickardssona vítal jako jezdeckou hvězdu. Teď už jako rádce či mentora nastupující generace, která se může dočkat kontaktu s hvězdným Seveřanem dnes i zítra na oválku, kde kluci i dívky najíždějí první metry na plochodrážních strojích.

Pomoci mu může slavný Američan Greg Hancock, který po kariéře také zůstal ve světě levotočivých zatáček, sestavu bývalých zahraničních es v Praze doplňuje Ital Armando Castagna, dnes činovník a šéf světové ploché dráhy.

A v sobotu v 19:00 už přijdou na řadu ostré bitvy GP s dvojím českým zastoupením (Kvěch jako stále aktér GP a divoká karta Milík) i lídrem celkové klasifikace, Polákem Zmarzlikem, kterému ubyl jeden vážný soupeř v boji o prvenství, potlučený Australan Doyle. Zastoupí jej coby náhradník jeho krajan Fricke.