Hlavní obsah

Kvěch může jásat, zřejmě zase má divokou kartu pro Grand Prix. To je vtip, zuří v Polsku

Aktualizováno

Zřejmě může jásat, ta zpráva pro českého plochodrážníka Jana Kvěcha může znít fantasticky. Podle neoficiálních informací zůstává jezdcem elitního seriálu Grand Prix i přesto, že se v něm v právě skončeném ročníku neudržel a neuspěl ani v kvalifikaci. Podle zpráv z polských webů se však stal držitelem jedné ze čtyři divokých karet pro celý příští seriál.

Foto: David Taneček, ČTK

Jan Kvěch s trofejí za vítězství v malém finále Zlaté přilby.

Článek

Pořadatelé Speedway Grand Prix 2025 mají dnes oficiálně oznámit, že tzv „divoké karty“ dostanou Jan Kvěcha s ním i Němec Kai Huckenbeck, Mikkel Michelsen a Jason Doyle. Zatímco pozvání posledních dvou nepřekvapí (vypadli kvůli zranění, ale v minulosti odjeli skvělé závody), jména prvních dvou mohou být pro některé příznivce ploché dráhy překvapivá.

Kvěch i Huckenbeck zůstali v tomto ročníku GP v poli poražených, nicméně Němec a nakonec i Kvěch se dokázali dostat do semifinále v jednotlivých závodech a Kvěch byl posledním dílu seriálu v Toruni jedním z hrdinů celého večera, když skončil šestý. Dokázal v jedné z jízd porazit velkolepým manévrem i už jistého mistra světa Bartosze Zmarzlika z Polska.

Organizátoři podle všeho zohlednili i to, že Česko a Německo jsou pořadatelskými zeměmi GP. Kvěch tedy dnešní Tomíčkův memoriál (18:00 v Praze na Markétě), odvetu za víkendovou Zlatou přilbu, absolvuje už zase jako jezdec Grand Prix, kde byl letos po letech prvním Čechem od dob, kdy v sérii působil Lukáš Dryml.

Zatímco českým fandům se zpráva může líbit. Objevily se projevy nevole od těch, kteří přejí Kvěchovým konkurentům, na něž se s divokou kartu nedostalo, ač se to tak trochu očekávalo.

Kamil Antoniewicz, jeden z polských mechaniků Dána Leona Madsena, který se také neudržel mezi elitou k absenci zkušeného matadora vyjádřil stroze. „To je vtip. Je těžké pochopit toto rozhodnutí…,“ uvedl zjevně naštvaně nad neoficiálně zveřejněnými držiteli divokých karet.

Kvěchovi nevyšel zmíněný páteční klíčový boj v Challenge o setrvání mezi plochodrážní elitou, skončil devátý, relativně daleko za postupující čtyřkou. „Moc jsem nemohl využít znalost zdejší dráhy, počasí nám dost změnilo plány,“ poukázal na deštivou kulisu během pardubického víkendu.

Věděl, že mu zbývá jediná šance, divoká karta pro čtyři závodníky k již jisté jedenáctce účastníků. „Pořád mám ty cíle takové, že chci bojovat o titul mistra světa. Letos jsem si zjistil, jak to v Grand Prix chodí, získal jsem spoustu nových zkušeností. Chtěl jsem tam dosáhnout více,“ uvedl Kvěch.

„Když dostanu divokou kartu, budu hrozně rád, ale můžu jen čekat, vůbec nevím, jak to dopadne. Moc jsem toužil vyjet si to na dráze. Když to s divokou kartou nevyjde, budu mít ohromnou motivaci dostat se tam zpátky na ten další rok. Chci se tam každopádně zase vrátit,“ zdůraznil Kvěch. Teď si může oddechnout.

A v klidu probírat třeba i nedělní Zlatou přilbu, v níž skončil sedmý. Byl to pro něj velmi neobvyklý závod. Dvaadvacetiletý jezdec vyhrál v Pardubicích během vylučovacích jízd a čtvrtfinále tři rozjížďky, v semifinále naopak z různých důvodů nedosáhl při třech startech ani na jediný bod. V „malém finále“ se pak mohl radovat z triumfu poté, co mu štěstěna ukázala i přívětivou tvář, a získal trofej alespoň za vítězství v boji o sedmé místo.

„Prošel jsem si skutečně vším od problému s technikou po pády až ke štěstí v malém finále. Jsem samozřejmě strašně rád, že se mi povedlo vyhrát malé finále a potěšit české fanoušky, ale beru to spíš jako cenu útěchy, protože jsem určitě pomýšlel výš. Měl jsem ambice válčit o Zlatou přilbu,“ hodnotil po nedělním závodě.

Semifinále mu vůbec nevyšlo. Nejprve ho z druhého místa vyřadil technický problém, pak dojel poslední, a když ve třetí jízdě riskoval v boji o zachování postupové naděje, podruhé za odpoledne spadl. „Rozhodlo to semifinále, dojet druhý v té první jízdě, bylo by to skvěle rozehrané. Je to škoda, ale tohle nemůžeme bohužel ovlivnit. Je to technika, s tím nic neudělám. V danou chvíli to byla smůla, pak jsem měl zase štěstí, protože nemít problém Patryk Dudek, malé finále by vyhrál on,“ přiznal Kvěch.

Problém se spojkou z první jízdy se k jeho smůle promítl i do dalšího průběhu semifinálové skupiny. „Museli jsme to dát narychlo dohromady. Na druhou jízdu ta spojka nefungovala ideálně, i proto se mi moc nepovedl start, ale druhou motorku jsem si vzít nechtěl, protože ta první mi fungovala výborně a byla skvěle připravená,“ vysvětlil Kvěch.

55. Tomíčkův memoriál - pondělí 18:00, Praha-Markéta

Na rozdíl od bitev v Pardubicích ovlivněných deštěm by počasí nemělo mít na pražskou odvetu vliv. Organizátoři hlásí, že vše je připraveno. Představili trofeje pro nejlepší.

Na startu mj. Becker (USA), Iversen, Hansen (oba Dán.), Blödorn, Liebmannová (Něm.), Kemp (Brit.), Castagna (It.), Ivačič (Slovin.), Chmiel (Pol.) Kvěch, Bednář, Klíma (všichni ČR).

„Třetí jízdu jsem chtěl vyhrát, abych měl ještě nějakou šanci, ale jak jsem jel přes hranu, udělal jsem chybu a spadl. Věděl jsem, že už se těžko předjíždí, protože dráha se hodně změnila a vytvrdla,“ dodal Kvěch, který odmítl možnost být mezi nasazenými do čtvrtfinále. „Chtěl jsem jet od začátku a věřím že to bylo dobré rozhodnutí. Nelituji toho. Kdyby tam nebyl ten defekt, mohlo to všechno dopadnout jinak,“ uvedl Kvěch.

Důležité pro něho je, že přes dva pády zůstal zdravotně relativně v pořádku. „Jsem trošku pobitej, hlavně v té poslední jízdě na šest kol jsem cítil všechny naraženiny a odřeniny, ale jinak jsem zdravý, za což jsem moc rád, protože mohu jet zítřejší závody na Markétě. V pondělí mě čeká Tomíčkův memoriál, takže jdu dál a koukám dopředu. Po páteční Speedway Grand Prix Challenge byla Zlatá přilba takový můj druhý cíl. Škoda že to nevyšlo, šance ale bude zase příští rok,“ podotkl Kvěch. Těšit se může i na dnešní Tomíčkův memoriál. A na celou příští sezonu, opět v Grand Prix.