Hlavní obsah

Pomlácený Milík nemůže jet Zlatou přilbu

Aktualizováno

Před sedmi lety jako zatím poslední český plochodrážník vyhrál na pardubickém oválu Zlatou přilbu. Letos 6. října svůj triumf Václav Milík ale kvůli vážným zdravotním problémům určitě nezopakuje. Lékaři ho na startu nepustí.

Foto: Profimedia.cz

Český plochodrážník Václav Milík se nepředstaví na Zlaté přilbě.

Článek

„Při polském ligovém závodě jsem si zlomil ruku, to by ještě nebyl takový malér. Po operaci to vypadalo dobře, jenže pak se mi udělalo zle a vyšetření už doma odhalilo vážné vnitřní zranění. Měl jsem natrženou slezinu a musel jsem v Čáslavi znovu pod nůž. Teď jsem rád, že to se mnou nějak slušně dopadlo, i když se sezonou je amen,“ prohlásil Milík.

Hlavním českým esem tak bude úřadující mistr republiky Jan Kvěch, jenž se pro letošek prodral mezi stabilní účastníky seriálu Grand Prix a rád by při nedělním závodě ještě vylepšil umístění z roku 2020, kdy ho ve finále porazil pouze Australan Doyle. „Nasbíral jsem spoustu zkušeností z elitního seriálu, které chci prodat nejen při pátečním závodě Challenge o místenky v příštím roce, ale také o dva dny později na Zlaté přilbě. Druhý jsem tam už v minulosti byl, rád bych se ještě o jeden stupínek posunul. Je to takový sen ten závod vyhrát,“ uvedl Kvěch.

Šestasedmdesátý ročník Zlaté přilby přitahuje i světové hvězdy. „Hodí se nám to, že 4. října večer pořádáme Grand Prix Challenge, protože nejméně polovina jezdců z pátečního startovního pole projevila zájem o start v nedělní Zlaté přilbě. I proto se nám rýsuje velmi silná startovní listina,“ řekl ředitel závodu Evžen Erban.

Vedle trojnásobného vítěze pardubického závodu Doylea mají být na startu také další dva Australané Fricke a Kurtz. Dorazí i předloňský držitel Zlaté přilby Brit Bewley a obhájce trofeje Fin Lahti. Účast přislíbili rovněž vítěz dvou závodů letošní Grand Prix Slovák Vaculík či další účastníci letošního seriálu o světový titul Lotyš Lebeděvs s Němcem Huckenbeckem. Přihlášeno je i dánské trio Jensen, Hansen a Thomsen.