Hlavní obsah

Plošinář Milík po návratu z Polska skončil v nemocnici s prasklou slezinou

Zranění elitního plochodrážního jezdce Václava Milíka z polské druhé ligy z poloviny srpna bylo vážnější, než se původně zdálo, a osminásobnému českému šampionovi šlo dokonce o život. Několik dní po propuštění z nemocnice v Krosnu, kde se podrobil operaci zlomené levé ruky, se totiž ukázalo, že jednatřicetiletý jezdec při nehodě utrpěl také vnitřní zranění. Natrženou slezinu odhalilo vyšetření v čáslavské nemocnici, kam se Milík nechal narychlo převézt poté, co se mu udělalo špatně na návštěvě rodičů. Milík to uvedl na webu Městské nemocnice Čáslav, kde současně vyjádřil poděkování za záchranu života.

Foto: AK Markéta

Václav Milík (vepředu), Jan Kvěch (vpravo) a Brit Robert Lambert na pražské Markétě. Ilustrační foto

Článek

Milík popsal, že lékaři v Polsku se o jeho zlomenou ruku dobře postarali. „Bohužel ale zapomněli na velmi důležité vyšetření, které se musí provádět po každém takovém pádu, a to je kontrola břicha kvůli vyloučení případného vnitřního zranění. Po třech dnech od operace ruky mě tedy propustili bez dalšího domů,“ vyprávěl pardubický jezdec.

Ačkoliv podle prvotních zpráv nebylo pravděpodobné, že se po fraktuře vrátí ještě letos na závodní dráhu, zahájil Milík nedlouho po propuštění kondiční přípravu.

„Mým cílem bylo vrátit se ještě v této sezoně na motorku. Proto jsem si také již v Praze domlouval rehabilitace a zdálo se, že všechno dobře dopadne,“ líčil Milík, který se v dlouholeté kariéře už nejednou vracel po zranění. Vypočítal, že měl například už pětkrát zlomenou klíční kost, pak také kotník, hrudní obratle, žebra či lopatku. „Nyní mám prvně zlomenou ruku a natrhl jsem si slezinu, kterou mi vyoperovali,“ řekl.

Situace s neodhaleným vnitřním zraněním byla vážná. „Bylo velké štěstí, že jsem měl kolem sebe lidi, kteří mi mohli pomoci. Pan primář Červinka okamžitě přišel na to, že mi praskla slezina, několik hodin pak pravidelně kontroloval, zda stále krvácí, a bude tedy nutná operace, což se bohužel potvrdilo. A já jim děkuji za to, že to všechno takto dobře dopadlo,“ uvedl Milík a už opět plánoval návrat k závodění. Má na to vlastní recept, a sice neodpočívat. „Určitě nekončím a díky čáslavské nemocnici se ještě na plochou dráhu vrátím,“ prohlásil odhodlaně úřadující český mistr a vítěz prestižní Zlaté přilby z roku 2017.

Související témata: