Hlavní obsah

Milík: Stačí, abych se o Grand Prix v Praze bavil, a už z toho mám husinu

Znovu se sveze s nejlepšími. Český jezdec Václav Milík bude mít v sobotu večer díky divoké kartě opět možnost nastoupit k závodu Grand Prix. Na břevnovském oválu stadionu Markéta touží ukázat se v co nejlepším světle a připomenout rok 2017, kdy právě také v roli závodníka s divokou kartou skončil senzačně třetí.

Foto: Robert Procházka, Sport.cz

Český plochodrážník Václav Milík.

Článek

Čerstvě jednatřicetiletý Milík doplní v sobotu na startu vrcholné motoristické události Jana Kvěcha, jenž si dokázal vybojovat stabilní místo v celém seriálu mistrovství světa. Na start už se dlouho těší, ale ví, že emoce musí utlumit, zejména nervozitu spojenou s vystoupením v domácím prostředí.

„Jen se o Grand Prix bavím, jde mi po těle husina. Mám ten závod v hlavě. Doma se chcete ukázat v co nejlepším světle, je to jiné, než když jedete někde jinde, ale věřím, že to dokážu zvládnout. Je třeba si udělat pohodu, myslet na něco jiného. Už vím, jak od sebe mám ten stres odehnat,“ říká Milík před závodem, na který jsou vyprodána všechna místa k sezení a zbývá jen pár lístků k stání. Očekává se báječná atmosféra.

Milík věří, že když se mu povede nastavit hlavu, má v ní šanci uspět. „Vím, že ti kluci jsou k poražení, záleží jen na mně, jak se s tím porovnám já. V sezoně mi individuální závody zatím jdou. Vyšel postup do evropského seriálu. Nevím, kde se to bere, ale přijde mi, že mám lepší psychiku a že do toho chodím dvakrát tolik než dříve. Věřím, že by se mi mohl podařit dobrý výsledek,“ přemítá Milík.

Z nabitého programu v posledních týdnech něco málo ubral. „Přestal jsem jezdit ligu v Británii. Už toho bylo moc, cítil jsem na sobě, že spíš odcházím, než abych byl lepší. Toho cestování bylo hodně, únava,“ pokračuje Milík.

Kvěchova loňská cesta přes kvalifikaci do GP je pro něho inspirací. „Je super, že se to Honzovi povedlo v tak mladém věku, protože jak jste mladý, máte v sobě ještě tu dravost. Je k nezaplacení jezdit celou sezonu s těmi úplně nejlepšími. Mně se to nepodařilo, ale moc mu to přeju. Určitě se ještě rozjede a ukáže naplno, co v něm je. Je to i pro mě určitě povzbuzení,“ potvrzuje Milík.

Sám nepřestal ani s přibývajícími roky věřit, že si jednou tento svůj sen splní.

„Letí to, ale aspoň jednou v kariéře bych se tam chtěl na tu sezonu podívat. Proč ne? Takový Jason Doyle se tam probil znovu po třicítce, Greg Hancock tam jezdil do padesáti… Hlavně, aby sloužilo zdraví,“ dodává Milík.

Dráha je přikrytá
S ohledem na předpověď a vývoj počasí je dráha před závodem poprvé kompletně přikrytá plachtou, což by mělo napomoci k tomu, aby se podnik uskutečnil podle plánu.
Seriál vede Zmarzlik
V předešlých třech dílech seriálu v Goričanu, Varšavě a Landshutu vyhráli Australané Holder, Doyle a Dán Michelsen. Do čela celkové klasifikace se po minulém závodě vyhoupl Polák Zmarzlik, byť ani jednou nevyhrál. Pokaždé se ovšem dostal do čtyřčlenného finále. Český jezdec Kvěch je patnáctý.