Hlavní obsah

Kvěch zvládl finálový reparát a Tomíčkův memoriál má po čtrnácti letech českého vítěze

Neskutečnou podívanou připravil šesti tisícům diváků na pražské Markétě Jan Kvěch, když dokázal jako první český jezdec po čtrnácti letech vyhrát Tomíčkův memoriál na ploché dráze. Navázal tak na triumf krajana Matěje Kůse z roku 2010.

Foto: David Taneček, ČTK

Český jezdec Jan Kvěch v akci

Článek

Po vítězství v základním rozpise závodu šel Kvěch do pětičlenného finále jako favorit, jenže hned ve druhé zatáčce se poroučel na zem. Rozhodčí ale umožnili opakování jízdy se všemi účastníky.

Při reparátu nejlépe odstartoval Polák Chmiel, druhý muž nedělní pardubické Zlaté přilby. Kvěch na něj ale neustále útočil a v předposledním kole ho dokázal odvážně předjet. „Neustále jsem věřil, že to můžu zvládnout,“ tvrdil.

Za mohutných ovací publika pak český reprezentant projel cílem a slyšel hymnu pro vítěze. „Mám opravdu strašnou radost. Po nezdaru v Pardubicích jsem byl docela pobitý, tady jsem za jedinou chybu také zaplatil pádem,“ připustil český vítěz.

„Mechanici mi ale přivezli na opakovaný start finále náhradní motorku až přímo na dráhu a s diváckou podporou mě to všechno hnalo dopředu,“ líčil Kvěch, jemuž společnost na pódiu dělali finalisté Zlaté přilby Chmiel a teprve dvacetiletý Blödorn.

55. Tomíčkův memoriál na ploché dráze
1. KVĚCH (ČR)
2. Chmiel (Polsko)
3. Blödorn (Německo)
4. Becker (USA)
5. Iversen (Dánsko)
6. Bednář (ČR)
... 11. MACEK (ČR)
12. KLÍMA (ČR)
13. ŠTICHAUER (ČR)