Hlavní obsah

Když je divoká karta nakopnutím. Kvěch se ale bál, že bude z finále vyloučen

Jako na horské dráze si musel připadat český plochodrážník Jan Kvěch. Pocity zklamání a zoufalství z Pardubic však vystřídaly v Praze nadšení a velká radost. Zatímco na východě Čech neuspěl v kvalifikaci o Grand Prix 2025 a bojoval tam marně o Zlatou přilbu, v pondělí během dvanácti hodin ale dostal divokou kartu do prestižního seriálu a po 14 letech se stal prvním českým vítězem Tomíčkova memoriálu.

Foto: Pawel Wilczynski/Cyfrasport, Profimedia.cz

Jan Kvěch na snímku z léta 2024

Článek

„Chtěl jsem si na Markétě vylepšit dojem, Tomíčkův memoriál je pro mě jedním z největších závodů sezony. Závodím proto, abych vyhrál, a konečně se mi to splnilo,“ vykládal Kvěch, jemuž udělení divoké karty dodalo energii. „Musím za to poděkovat, že si vybrali zrovna mě. Bylo to dobré nakopnutí. Jen jsem si tak říkal, že by bylo fakt pěkné oslavit to vítězstvím,“ doplnil.

Tomíčkovým memoriálem procházel až do finále fantasticky, jenže v jízdě o všechno upadl. „Najel jsem do odházeného materiálu na vnějšku. Koplo mě to a už nebylo místo, abych tu zatáčku projel. Docela bolestivý pád,“ popsal Kvěch a připustil, že ho finálová chyba mohla stát vyloučení. „Mohlo se to tak posoudit,“ uznal.

Foto: David Taneček, ČTK

Český jezdec Jan Kvěch v akci

Po chvilce však stál se čtyřmi soupeři znovu na startu. „Trochu jsem se bál verdiktu rozhodčích, ale dopadlo to pro mě dobře. Zároveň jsem napjatě čekal, jestli mechanici stihnou na restart připravit pomlácenou motorku. Přivezli mi ji přímo na dráhu,“ líčil Kvěch.

I když do opakovaného finále neodstartoval nejlépe, dokázal se v pětikolové jízdě dostat na první místo. „Viděl jsem prostor, kudy předjíždět. Roberta Chmiela, který od startu vedl, jsem trochu vycukal. Ukazoval jsem na vnitřku a zkoušel ho podjet, ale pak jsem to překřížil na vnějšek, získal velkou rychlost a předjel ho,“ usmál se.

Související témata: