Hlavní obsah

Horor na blátě. Český mladík se nestačil vyhnout motorce, která mu vletěla do cesty

Déšť, těžká dráha, složité závodění, chvílemi i hrozivé momenty přicházely v průběhu týmového světového šampionátu juniorských plochodrážníků v Manchesteru. A až hororové chvíle zažívali i čeští reprezentanti, zejména pak ve 12. jízdě. Na zemi skončil Adam Bednář a vzápětí i Jan Jeníček, který už v závodě nepokračoval. Bednář po boku Matouše Kameníka připsal konečné sedmé místo.

Foto: Robert Procházka, Sport.cz

Český plochodrážník Adam Bednář na archivním snímku při autogramiádě v Praze na Markétě při GP.

Článek

Mládežnický šampionát doprovázel souboj dospělých reprezentací, v němž Češi neprošli do finále. Junioři v něm startovali rovnou bez nutnosti projít kvalifikací.

Jízda s pořadovým číslem dvanáct byla pro ně tak trochu prokletá. Nejprve v ní měl pád Brit Dan Thompson (na videu v čase 57:10), málem ještě srazil svého týmového kolegu Leona Flinta. A protože byl viníkem zastavení jízdy, byl vyloučen.

V opakovaném startu (1:00:50) přišly trable Čechů. Bednář upadl ve třetím kole na rovince, už to samo o sobě vypadalo dosti hrozivě, ale jeho kolega Jeníček to navíc napálil přímo do motocyklu, který se ocitl uprostřed dráhy. Všem zatrnulo, jízda byla zastavena.

Vše se seběhlo tak rychle, že ani režie přenosu nezastihla v reálu hrůzný moment, detailně ho nabídla až ze záznamu ve chvílích. To už bylo zřejmé, že oba jezdci odejdou z dráhy po svých.

Závod jinak nenabízel atraktivní podívanou, mladí plošináři těžce bojovali s bahnitou tratí. Rozhodčí Aleksander Latosinskij po konzultaci s šéfem závodu Philem Morrisem omezil přestávky mezi rozjížďkami na minimum kvůli dešti, ale moc to nepomohlo.

K vidění byla řada dalších kontroverzních momentů. Nakonec zvítězili mladí Poláci. Druzí Švédové se cítili poškozeni, když jim ukrajinský rozhodčí vyloučil Hellströma-Bangse z šestnácté jízdy (1:19:40) a připravil je tak o možnost výrazněji zabodovat. Třetí skončila Austrálie.

Související témata: