Hlavní obsah

Hororový pád, bezvědomí. Český jezdec sáhl ve vzduchu do prázdna a hrozivě se rozbil

Pustil řídítka a už nad motocyklem zpět kontrolu nezískal. Český freestyle motokrosař Jan Kabát v rámci doprovodného programu v rámci MS formule 1 v Zandvoortu při show svého FMX týmu nezvládl trik ve vzduchu a po tvrdém dopadu skončil v nemocnici. Divákům pořádně zatrnulo.

Ilustrační foto.

Článek

O nehodu si aktéři a organizátoři tak trochu koledovali. Podmínky v Nizozemsku divokým kouskům ve vzduchu moc nenahrávaly.

„Mám pocit, jako by mě přejel vlak,“ uvedl Kabát, který po nehodě z nemocnice komunikoval s webem Road & Track.

Vracel se k ošemetné situaci. S odstupem nabyl přesvědčení, že se skákat vůbec nemělo. „Byly velmi špatné podmínky. Bohužel foukal velmi silný vítr a vozovka byla mokrá. To jsou dva faktory, které způsobily, že přišel pád. Byl jsem v bezvědomí déle než čtyři hodiny,“ líčil a naznačoval, že pořadatelé měli exhibiční akci odložit.

Při letu ve vzduchu se Kabátův plán něco předvést zcela zhroutil, pustil řídítka, ale k ničemu dalšímu se pořádně nedostal a padal nekontrolovaně na zem. Přistání bylo hrozivě tvrdé.

„Takové počasí prostě není (pro FMX) vhodné. Jinde v takových podmínkách nikdy neskáčeme,“ tvrdil Kabát.

Kolem ošetřovaného jezdce byla po pádu umístěna ochranná clona. Organizátoři později reagovali na zvídavé dotazy fanoušků sdělením, že motocyklista je v „dobrých rukou zdravotníků“.

Kabát se ovšem podle webu Road & Track musí smířit s tím, že podstoupí několik operací. Výčet jeho zranění je dlouhý. Je mezi nimi zlomenina lopatky, klíční kosti, paže, zápěstí, prstů a množství dalších šrámů.

Související témata: