Hlavní obsah

Češi se vrací do akce, čekají na ně i kukuřičná pole

Aktualizováno

Po dvouleté pauze se vrací na motocyklovou Šestidenní česká reprezentace v enduru, aby v oblasti španělské Galicie zabojovala o co nejlepší umístění ve Světové trofeji. Slavnostní zahájení soutěže se odehraje dnes večer v poutním místě Santiago de Compostela.

Češi si osahali trať před startem ŠestidenníVideo: Sport.cz

Článek

Od pondělí pak budou jezdci vyrážet k jednotlivým etapám už ze Silledy, kde je centrum soutěže s uzavřeným parkovištěm strojů. Český trophy-team se v konkurenci dvaceti zemí pokusí vypořádat s nástrahami tratě a musí doufat, že na ni vydrží technika i jezdci. „Musíme jet od začátku plný plyn, ale i na rozumné riziko. Věřím, že kluci jsou připraveni tak, aby se vešli mezi šest nejlepších ve Světové trofeji,“ říká manažer Ladislav Krupička.

Reprezentační kvarteto tvoří motocyklisté prověření zkušeností ze seriálu mistrovství světa v enduru. Kryštof Kouble s husqvarnou v něm letos obsadil deváté místo a na Šestidenní se představí už počtvrté. Předloni se významně podílel na vítězství KBS Unhošť v soutěži klubových týmů.

Foto: Czech Trophy team

Jaromír Romančík z Trophy-Teamu

Matěj Škuta s motocyklem Beta i Jaroslav Kalný na stroji Sherco jeli v šampionátu juniorskou třídu a skončili hned za sebou na čtvrtém, resp. pátém místě. Oba čeká shodně třetí Šestidenní, ale v trophy-teamu zažijí premiéru.

Už 33letý Jaromír Romančík s husqvarnou pojede Šestidenní již pošesté a před osmi lety se také ve Španělsku podílel na posledním medailovém umístění českého trophy-teamu, který tehdy skončil třetí. V roce 2022 přispěl ke klubovém triumfu KBS Unhošť, navíc se po vystoupení v Galicii začne znovu chystat na dakarskou rallye.

Foto: Czech Trophy Team

Trophy-team. Zleva Kryštof Kouble (111), Jaroslav Kalný (110), Matěj Škuta (112), Jaromír Romančík (113). Uprostřed manažer týmu Ladislav Krupička

„Kluci by tady měli za šest dnů odjet 1300 kilometrů náročným offroadovým terénem. Čekají na ně kamenité úseky, ale i lesní cesty či kukuřičná pole, která jsou docela rozblácená vlivem neustále deštivého počasí. Hned první ostré projetí na motorkách ukázalo, že se asi bude dost padat. Je tu zatím také dost chladno a silný vítr ještě snižuje pocitovou teplotu,“ přibližuje Krupička.

„Začali jsme pěší prohlídkou měřených testů na všechny dny, teď už máme za sebou i technické přejímky. Struktura soutěže má mít rostoucí obtížnosti, nejtěžší by tak měl být pátek. Každý den, kromě závěrečného motokrosu v Pontvedře, jsou povoleny jen dvě servisní kontroly mimo paddock,“ prozrazuje Krupička.

Foto: Czech Trophy team

Jaroslav Kalný z Trophy-Teamu

Vůbec poprvé se Šestidenní zúčastní i ženská reprezentace, FIM v boji o Světovou trofej v konkrenci 12 zemí povolila účast i česko-slovenskému triu. „Jsem na děvčata hodně zvědavý, působí dost odvážně,“ usmívá se Krupička. Klubovou soutěž pak jedou i tři české týmy.

Češi na Šestidenní
Trophy-team: Kryštof Kouble, Matěj Škuta, Jaroslav Kalný, Jaromír Romančík
Světová trofej žen: Zuzana Unger, Jana Kořenková, Gabriela Čipková
Klubová soutěž: Bozkov (T. Koucký, J. Hádek, Chlum), Krakonoš (Kurfiřt, Kastner, Kuřík), Semily (O. Havrda, Kottek, Kučera)
Související témata: