Hlavní obsah

Češi se bláta nelekli a rozjeli Šestidenní skvěle

Aktualizováno

Návrat českého trophy-teamu na motocyklovou Šestidenní se první den vydařil. Reprezentanti se v úvodní etapě v oblasti španělské Galicie vypořádali i s blátivými úseky a v soutěži o Světovou trofej jim patří průběžné páté místo.

Mezinárodní motocyklová šestidenní v Enduro, den prvníVideo: Sport.cz

Článek

„Líbilo se mi, jak se do toho kluci pustili odvážně s vědomím, že se nechtějí jen zúčastnit. Všichni čtyři předváděli, že se dokážou měřit se světovou špičkou. Neobtížnější byla jízda v hlubokých kolejích, které se brzo na enduro testech udělaly,“ líčil manažer českého tropy-teamu Ladislav Krupička.

Kvarteto ve složení Jaroslav Kalný, Kryštof Kouble, Matěj Škuta a Jaromír Romančík ukázalo, že může mít na to třeba i vylepšit šesté místo z Itálie 2021, kde český trophy-team startoval naposledy. „Na vítězství jsou jiní aspiranti, o tom se netřeba bavit, ale naši kluci mě přesvědčili, že mohou příjemně překvapit,“ uvedl Krupička.

Foto: Foto Czech trophy-team

Český jezdec Jaromír Romančík

Individuálně nejlepší z českých jezdců byl Kryštof Kouble. „Hned v prvním testu jsem upadnul, ale nic šíleného a postupně se mi dařilo sázet stále rychlejší časy. Mašina dostala čočku, ale zatím drží ona i já,“ usmál se. „Už docela dost pamatuji, ale tohle bylo fakt těžké enduro. Hlavně že jsme v cíli všichni bez výrazných ztrát,“ říkal už pošesté na Šestidenní účinkující Jaromír Romančík.

„I když jsem měl během dne zimnici a nebylo mi nejlépe, snažil jsem se do měřených úseků dát všechno a výsledkově to bylo docela fajn,“ vyprávěl benjamínek české sestavy Matěj Škuta. „Trať se hned první etapu opravdu dost rozbila, a to máme v úterý jet po stejných místech. Takže jsem zvědavý, co to s námi a motorkami udělá,“ doplnil.

„Obecně bylo moc pěkné, jak jsme s klukama jezdili na přejezdech společně, testy poté za sebou, což byla bomba a docela zábava,“ přiblížil pocit všech reprezentantů Kouble.

Foto: Foto Czech trophy-team

Český jezdec Kryštof Kouble

Vítězství v hlavní kategorii obhajují Američané, kteří jsou zatím druzí za Francouzi. Vážné problémy už potkaly Itálii, neboť jí odstoupil jeden z klíčových členů trophy-teamu Ventura.

Poprvé v historii má české enduro na Šestidenní zastoupení i v soutěži ženských týmů. Zuzana Unger a Jana Kořenková bojují o Světovou trofej žen společně se Slovenkou Čipkovou, po první etapě jsou deváté. „Jako ze starých časů jsme si udělaly retro dresy s nápisem Czechoslovakia,“ podotkla s úsměvem Unger.

Foto: Foto Czech trophy-team

Český jezdec Kryštof Kouble

Šestidenní, mezinárodní motocyklové endurové závody v Silledě (Španělsko) - po 1. dnu:
Světová trofej:
1. Francie (Espinasse, Blanjoue, Le Quere, Roussaly) 2:36:38,95
2. USA -2:05,81
3. Španělsko -2:43,96
4. Austrálie -7:31, 27
5. Česko (Kalný, Kouble, Škuta, Romančík) -8:53,82
Juniorská trofej:
1. Švédsko 2:01:38,46
Ženy:
1. USA 2:17:32,51
2. Austrálie - 1:39,33
3. Švédsko -2:56,82
9. Česko-Slovensko -21:36,16
Související témata: