Hlavní obsah

Macík králem všech etap. Prokop zopakoval šesté místo

Automobilový jezdec Martin Prokop byl stejně jako před rokem šestý na Marocké rallye, která je součástí světového šampionátu dálkových soutěžích a jedním z hlavních přípravných závodů na slavný Dakar. V kategorii kamionů byl nejrychlejší Martin Macík, jenž ovládl všechny etapy.

Foto: Flickr Martina Prokopa

Martin Prokop v kamenité pasáži na Rallye Dakar 2024

Článek

„Byl to parádní závod, obrovská obtížnost. Zkouška Shreka (auta) a nás jako posádky. Byla to dobrá generálka (na Dakar),“ řekl Prokop na sociálních sítích. Do závodu nasadil poprvé upravený speciál Ford Raptor. „Je vidět, že rychlost mu nechybí. Bohužel když se něco podaří, tak něco jiného vyleze. Tentokrát nás zlobil podvozek a je vidět, že na tom musíme ještě hodně zamakat,“ podotkl pilot týmu Orlen Jipocar.

Z vítězství se mezi automobily radoval pětinásobný dakarský vítěz Násir Attíja z Kataru, který nově startuje v továrním týmu Dacia. Prokop za ním v průběhu rallye zaostal o 45 minut.

Kamionům od startu kraloval Macík, jenž také startoval s vylepšeným speciálem Iveco. Za letošním dakarským šampionem nakonec dojel druhý Nizozemec Kees Koolen, který také usedl do kamionu z dílen sedlčanského týmu MM Technology. V závodě se představila i jednička Buggyry Martin Šoltys. Ještě po 3. etapě byl druhý, ve čtvrtek ale ze zdravotních důvodů z rallye odstoupil.

Mezi motocyklisty dojel Jan Brabec 24., Adam Peschel 34. a Jiří Brož 57. Vyhrál Australan Daniel Sanders. „V celkovém hodnocení šampionátu končím na 5. místě, což je krásná tečka za mou poslední sezonou,“ uvedl Brabec, který už v září oznámil, že po lednovém Dakaru plánuje ukončit aktivní kariéru a věnovat se manažerské a trenérské činnosti. „Maroko je jen o kamenech a je hrozně jednoduché se tady zranit. Věděl jsem, že musím jet s rozumem a nic si neudělat. Od začátku jsem nasadil svoje tempo a neriskoval,“ dodal Brabec.