Hlavní obsah

Krajčovič touží po obhajobě světového titulu. Flattrack je stále ostřejší, říká

Jen v několika sportovních disciplínách má Česko mistra světa. Ve flattracku jím je Ervín Krajčovič, který společně s dalšími jezdci bude k vidění v sobotu v Pardubicích. Úřadující šampion chce v závodě světového seriálu na stupně vítězů a odrazit se tak k obhajobě titulu. V seriálu zatím prohrává o deset bodů s Američanem Sammy Halbertem. „Jedu ve flattracku už čtvrtou sezonu a každým rokem je sezona vyrovnanější a ostřejší. Pro celkové prvenství musím získávat maximální počet bodů a čekat na chyby Halberta,“ říká Krajčovič.

Foto: Štěpán Ševčík

Mistr světa ve flattracku Ervín Krajčovič na trati (č. 1)

Článek

Sobotní závod flattracku bude součástí programu prodlouženého plochodrážního víkendu s tradiční Zlatou přilbou.

Titul světového šampiona si Ervín Krajčovič v minulém roce náležitě užil, obdržel ho oficiálně na slavnostním ceremoniálu FIM v Liverpoolu. Mezi vybranou společnost se rodák z Prahy chce podívat znovu. V sezoně byl ze čtyř závodů třikrát na bedně, světový seriál flattracku vede ale jeho soupeř. „S výsledky jsem zatím spokojený, mám je lepší než loni. Jenže Halbert dojel pokaždé těsně přede mnou. V Pardubicích mu to chci vrátit,“ vyhlásil Krajčovič.

Ten už patří ke zkušeným jezdcům a také díky statusu obhájce světového titulu získal velký respekt. „Všímám si, že například organizátoři závodů se ke mně chovají trochu jinak. Ptají se, jak je na tom dráha, probírám s nimi různá technická zabezpečení,“ doplnil Krajčovič, který je zároveň manažerem úspěšného dakarského týmu Orion – Moto Racing Group.

Na trati mu ale vybrané chování soupeři rozhodně neukazují. Naopak… „V prvních letošních závodech jsem měl otisknutou pneumatiku na šesti místech, jede se na lokty. Letošní sezona je nejtvrdší, hodně kontaktní. Jdeme více do těla, ale méně se padá, protože závodníci to jsou schopní ustát.“

Flattrack je americká obdoba ploché dráhy, na trati proti sobě soupeří dvanáct jezdců. Celkem se šampionátu účastní 24 závodníků ze 13 zemí světa – od USA přes Evropu po Japonsko. Prestiž seriálu stoupá, například v příštím roce se mají uskutečnit dva závody v Argentině. „Motocyklová federace do toho chce hodně investovat. V USA je flattrack velký sport, dají se tam vydělat zajímavé peníze. Ze všech závodů jsou přenosy na FIM TV, sport půjde nahoru. A je otázka času, kdy se prokopne do mainstreamu,“ předvídal Krajčovič, který si dokáže v té vřavě jezdců poradit.

Foto: Štěpán Ševčík

Ervín Krajčovič, mistr světa ve flattracku

Ve flattracku totiž nerozhoduje síla techniky, ale nastavení motorky a strategie na každého závodníka. Každý má zcela jiný styl jízdy. „Se vší pokorou říkám, že já spoléhám hlavně na chytrost a předvídání. Daří se mi dobře číst dráhy a díky tomu pak dokážu vystihnout správný moment pro předjíždění. A je mi jedno, jestli je dráha rozbitá nebo zabahněná, průpravu mám z motokrosu,“ vystihl Krajčovič, který si oproti ostatním dokáže připravit vhodný plán a reagovat na změny na dráze.

Pro dobrý výsledek jsou hlavně klíčové starty. „Do závodů vyjíždíme ze dvou řad po šesti, není lehké trefit tu správnou pozici. Když se start promešká, tak se při té vyrovnanosti těžce prokousává dopředu. Mně se ale povedlo v posledních kolech vybojovat dost důležité body,“ dodal Krajčovič, který do závodu v Pardubicích odstartuje s novou motorkou. „Takže výhoda domácí dráhy nebude taková, v tomto roce jsem tam navíc měl jenom jeden trénink. Chci s ní ale dojet na pódium a užít si atmosféru na stadionu, kam chodí hodně lidí.“

Prodloužený plochodrážní víkend

Pardubice

Pátek 18:00

Challenge

Na startu Fricke, Lidsey, Kurtz (všichni Austr.), Thorssell (Švéd.), Dudek, Woryna, Kubera, Pawlicki (všichni Pol.), Brennan (Brit.), Thomsen, Jensen, Jakobsen (všichni Dán.), Huckenbeck, Wölbert (oba Něm.), Castagna (It.), Kvěch (ČR).

Sobota 13:00

50. Zlatá stuha

Na startu mj. Pollestad (Nor.), Blödorn (Něm.), Flint (Brit.), West (Austr.), Grzelak (Pol.), Bednář, Jeníček, Kameník, Vaníček (všichni ČR).

Flat Track World Championship

Na startu mj. Halbert (USA), Neave (Brit.), Kurvinen (Fin.), Boncinelli (It.), Bailo (Špa.), Krajčovič ml., Svědík (oba ČR).

Neděle 12:00

76. Zlatá přilba

Na startu mj. Lidsey (Austr.), Berge (Fr.), Brennan, Bewley (oba Brit.), Huckenbeck, Blödorn, Liebmannová, Riss (Něm.) Lebeděvs (Lot.), Dudek (Pol.), Lahti (Fin.) Becker (USA), Pollestad (Nor.), Castagna (It.), Magosi (Maď.), Iversen, Hansen (oba Dán.), Kvěch, Benář, Klíma, Macek, Štichauer, Petrák (všichni ČR).

Praha Markéta

Pondělí 18:00

55. Tomíčkův memoriál

Na startu mj. Becker (USA), Iversen, Hansen (oba Dán.), Blödorn, Liebmannová (Něm.), Kemp (Brit.), Castagna (It.), Ivačič (Slovin.), Chmiel (Pol.) Kvěch, Bednář, Klíma (všichni ČR).

Jména na startovních listinách se ještě budou doplňovat a upřesňovat.

Související témata:
Ervín Krajčovič