Hlavní obsah

Z dominantního vozu je neovladatelné monstrum, nadává Verstappen

Zprvu to vypadalo, že i tato sezona bude ve formuli 1 jeho další one man show. Vyhrál sedm z deseti úvodních závodů, suverénně mířil za čtvrtým titulem mistra světa v řadě, vždyť koneckonců i teď před závěrečnou třetinou mistrovství drží výrazný náskok 62 bodů. Přesto po nedělní Velké ceně Itálie Max Verstappen naštvaně řekl: „V tuto chvíli to v obou šampionátech (jednotlivců a Poháru konstruktérů) nevypadá (s titulem) reálně.“ A jeho monopost je prý neovladatelné monstrum.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Max Verstappen a jeho nechápavý výraz při Velké ceně Itálie v Monze.

Článek

Nevyhrál „už“ šest závodů za sebou, což se mu naposledy přihodilo v netitulové sezoně 2020. V Itálii dojel šestý, jeho náskok v čele šampionátu se zase o něco ztenčil a v Poháru konstruktérů má teď Red Bull k dobru už jen osm bodů na McLaren. I proto brzy 27letý Nizozemec spustil v Monze před novináři velké hartusení.

„V průběhu šesti až osmi měsíců se z velmi dominantního vozu stalo neovladatelné monstrum. To je divné. Musíme auto převrátit vzhůru nohama,“ řekl Verstappen. „Protože to v tuto chvíli nevypadá v obou šampionátech reálně. Jsme na tom hodně zle a potřebujeme opravdu dost změn.“

Ne, Verstappen je na své okolí kritický, i když vítězí, takže tón jeho současné rétoriky mnohé nepřekvapí. Dál má luxusní náskok, nicméně to, v jakém stínu se Red Bull (nejen) v Monze ocitl, je varující. „Je toho hodně, co musíme pochopit a co musíme rychle vyřešit,“ řekl šéf stáje Christian Horner.

Jen pro představu: v dubnu v Číně byl Red Bull v závodním tempu o skoro osm desetin vteřin rychlejší než druhý McLaren, teď v Itálii ale rakouská stáj na něj ztrácela téměř šest desetin. Karta se obrátila a Red Bull může jen děkovat, že škody nejsou horší, neboť McLaren dělá strategické přešlapy. Že ho v Itálii porazilo díky jednozastávkové strategii Ferrari je jedna věc, nicméně McLaren ani neurčil týmovou jedničku, a tak Lando Norris - druhý v šampionátu - se o body „okrádá“ s týmovým parťákem Oscarem Piastrim.

„Takový výsledek a zklamání? V žádném případě! Trochu jsme to očekávali. Rád bych poděkoval McLarenu za jeho sportovní chování. Vážím si toho a lehce to usnadnilo naši situaci. Náš nedostatečný výkon není tak viditelný a mohlo to skončit i hůř,“ uvedl Helmut Marko, poradce Red Bullu pro motorsport.

Pro Verstappena to ale nejsou uklidňující argumenty. „Musíme spoléhat na své síly. Ale o tomto víkendu jsme byli pomalí. Většinu závodu jsem kvůli menšímu problému s motorem nemohl jezdit na plný výkon. Lepší jsme mohli být i ve strategii a aspoň se trochu přimotat do bitky nejlepších. Ne, tentokrát jsme byli slabí na všech frontách.“

Šampionát pokračuje za dva týdny, probere se Red Bull?

  Velká cena Ázerbájdžánu dnes 13 : 00
20240915T13 : 00:00+0200
Velká cena Ázerbájdžánu
Velká cena Ázerbájdžánu
Velká cena Ázerbájdžánu