Hlavní obsah

Deštivou kvalifikaci v Belgii ovládl Verstappen, z pole position však začne Leclerc

Max Verstappen z Red Bullu ovládl deštivou kvalifikaci formule 1 v Belgii, kvůli trestu za výměnu motoru ale začne závod až jako jedenáctý. Z pole position odstartuje v neděli Charles Leclerc z Ferrari, který dnes za lídrem šampionátu zaostal o 595 tisícin sekundy. V první řadě ho doplní Verstappenův týmový kolega Sergio Pérez.

Foto: John Thys, ČTK/AP

Max Verstappen v akci

Článek

Šestadvacetiletý Monačan Leclerc vybojoval druhou pole position v sezoně a 25. v kariéře. V závodě zaútočí na druhý letošní triumf po domácí Velké ceně Monte Carla.

„Tenhle víkend jsem to nečekal. Panovaly ale zrádné podmínky, a nakonec jsme dokázali víc, než jsme čekali. Pro tým to byl dobrý den. Teď už se budeme soustředit na zítřek a uvidíme, co se stane, když pršet nebude. Pokusím se tu první příčku udržet,“ řekl před televizními kamerami Leclerc, jenž pojede v Belgii z pole position podruhé za sebou. Také vloni těžil z Verstappenovy penalizace.

Verstappen dnešní kvalifikaci na mokré trati na okruhu ve Spa-Francorchamps dominoval, ale na startovním roštu klesne o deset příček, protože o víkendu nasadil už pátý motor v sezoně a překročil povolený počet. V závodě bude hájit náskok 76 bodů před druhým Landem Norrisem. Britský pilot McLarenu odstartuje v neděli jako čtvrtý. Vedle Leclerca a Péreze před ním bude také Lewis Hamilton z Mercedesu.

„Byla to pěkná kvalifikace. Počasí bylo naštěstí o. k. Trochu pršelo, ale mohli jsme zajet solidní kvalifikaci,“ uvedl Verstappen. „Všechno vyšlo dobře, s každou sadou pneumatik jsme odjeli dobrá kola. Auto fungovalo na mokru dobře. Zítra ale bude jiný den. Bude tepleji a nebude pršet, takže to bude o opotřebovávání pneumatik. Nevím, jak rychlí tady budeme. Snad se ale posuneme dopředu,“ doplnil Verstappen.

Z poslední příčky začne Japonec Júki Cunoda. Jezdec týmu Racing Bulls byl v kvalifikaci osmnáctý, po výměně komponentů na svém voze ale dostal penalizaci 60 míst.

Nedělní závod začne v 15:00.

Kvalifikace na Velkou cenu Belgie, závod mistrovství světa vozů formule 1 ve Spa-Francorchamps:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:53,159

2. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,595

3. Pérez (Mex./Red Bull) -0,606

4. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,676

5. Norris (Brit./McLaren) -0,822

6. Piastri (Austr./McLaren) -0,868

Pozn.: Verstappena čeká na startu závodu kvůli penalizaci ztráta deseti míst.

Související témata: