Hlavní obsah

Už tři roky mám zdravotní problémy, přiznal Verstappen. Může za to kontakt s Hamiltonem

V posledních letech na tratích slavné formule 1 dominuje, třikrát se stal mistrem světa. Nizozemec Max Verstappen z Red Bullu však v rozhovoru pro oficiální stránky své stáje nečekaně přiznal, že ho od roku 2021 trápí problémy se zrakem.

Foto: Florion Goga, Reuters

Jezdec Red Bullu Max Verstappen po kvalifikaci Velké ceny Rakouska

Článek

Indispozice zrakového ústrojí Verstappena trápí od incidentu s Lewisem Hamiltonem z roku 2021. Po kontaktu s pilotem Mercedesu při Velké ceně Velké Británie tehdy Verstappenův monopost vyletěl z trati a ve vysoké rychlosti narazil do ochranných pneumatik. Britský jezdec za zmíněnou kolizi obdržel penalizaci deset sekund.

Po nárazu byl Nizozemec naštěstí schopen vylézt z kokpitu a odejít po svých. Následně zamířil do nemocnice, kde se podrobil lékařské prohlídce. Tři roky od události však přiznal, že má trvalé následky.

„Od havárie na Silverstonu mám problémy s viděním, zejména na hrbolatých tratích nebo na těch, kde je podél trati mnoho reklamních tabulí,“ zmínil Verstappen na webu Red Bullu.

Nizozemec se po havárii vrátil na trať hned v další Velké ceně, konkrétně ve Spojených státech. A přiznal, že na okruhu neměl problémy jen s Hamiltonem. „V tomto závodě jsem nebojoval jen s Lewisem, ale také s rozmazaným viděním,“ vysvětlil. „Bylo to jako řídit motorový člun rychlostí 300 km/h. Nikdy předtím jsem se o tom nezmínil, ale několik kol to bylo tak špatné, že jsem vážně uvažoval o odstoupení ze závodu,“ přiznal Verstappen.

„Jediné, co mi pomohlo, bylo soustředit se na dýchání, zatímco jsem měl Lewise hned za sebou. Nakonec jsem ten závod vyhrál, což byla enormně důležitá věc, kterou jsem v boji o mistrovský titul nutně potřeboval,“ pověděl Verstappen. Triumf v tomto závodě byl podle něho jedním z klíčů k zisku premiérového titulu mistra světa.

O tom se rozhodovalo v závěrečné akci sezony při Velké ceně Abu Dabí, na nějž široká motorsportová veřejnost vzpomíná jakožto na jeden z nejvíce ikonických závodů. V přímém duelu o titul nebylo jasno až do posledního kola, ve kterém Verstappen předjel Hamiltona a zajistil si své celkové prvenství.