Hlavní obsah

Úplně zkolaboval, kritizuje Marko Péreze. Red Bull už oťukává Ricciarda

Jsou to už tři roky, kdy o něm Max Verstappen při dramatickém rozuzlení sezony řekl, že je legenda. Mexický pilot formule 1 Sergio Pérez tehdy v Abú Dhabí Nizozemci výrazně pomohl k prvnímu titulu mistra světa. Jeho výkonnost je od té doby ale hodně kritizována a zdá se, že vedení Red Bullu už s 34letým jezdcem trpělivost skutečně dochází.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Sergio Pérez (vlevo) naslouchá týmovému kolegovi Verstappenovi

Článek

Na začátku června obletěla formulový svět pro mnohé překvapivá novinka. Pérez podepsal dvouleté prodloužení kontraktu s Red Bullem. Očekávání byla veskrze taková, že zajištěná budoucnost se podepíše na Severoameričanovi na tratích. Bude klidnější a soustředěnější na své výkony.

„Budoucnost je světlá. Děkuji týmu za důvěru, kterou do mě vložil. Chci to Red Bullu splatit skvělými výsledky na trati i mimo ni. Vyhrajeme spolu více šampionátů,“ burcoval Pérez.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Mexičan Sergio Pérez dojel v Belgii nakonec sedmý

Střih.

O necelé dva měsíce později už je Pérezova budoucnost v týmu aktuálních lídrů šampionátu v ohrožení. Nedělní závod v Belgii byl vypovídající. V kvalifikaci sice dojel Mexičan třetí, ale na kolegu Verstappena ztratil přes šest desetin.

Budiž, Nizozemec v sobotu naložil všem pilotům.

Jenže do nedělního závodu startoval Verstappen kvůli penalizaci jedenáctý a Pérez se tak posunul na druhé místo. Mexičan však byl na trati prakticky neviditelný. Zatímco Verstappen se vyšvihl na konečnou čtvrtou příčku, jeho týmový kolega dojel až sedmý.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Sergio Pérez před závodem v belgickém Spa-Francorchamps

Ještě důležitější však je, že na trojnásobného šampiona ztratil 34 vteřin. Bojům na špici se tak ani nepřiblížil.

„Díky kvalifikaci měl šanci zajet dobrý závod. Bohužel se mu to nepovedlo. Po poslední zastávce v boxu úplně zkolaboval,“ nebral si pro stanici Sky servítky konzultant Red Bullu Helmut Marko.

On i šéf stáje Christian Horner potvrdili, že Pérezova budoucnost bude ústředním tématem pondělní porady. Do médií navíc unikly záběry, na kterých se krátce po nedělním závodě v belgickém Spa-Francorchamps bavil Horner se šéfem béčkové stáje Red Bullu Laurentem Mekiesem a pilotem Danielem Ricciardem.

Australanovo jméno je v souvislosti s druhou sedačkou u Red Bullu často skloňováno. U Racing Bulls navíc v posledních závodech pravidelně bojoval o body. Na trati v ardenských lesích získal dva.

„Nikdo v týmu nechce vidět Sergia, jak se trápí. Celou dobu stojíme za ním. Poslední závody se mu nepovedly. Nejvíce matoucí je, že sezonu zahájil dobře a v sobotu zvládl i kvalifikaci,“ uvedl Horner.

Red Bull každopádně příliš velkou trpělivostí v minulosti se svými jezdci neoplýval. Pierre Gasly či Alex Albon by mohli vyprávět. „O odchodu Sergia mluvíte vy novináři každý den. My ho ale chceme rozjet. On si je dobře vědom, že potřebujeme výsledky od obou pilotů. Na začátku roku se nám to dařilo a musíme se k tomu vrátit,“ dodal Horner.

Pérez skončil v prvních pěti závodech čtyřikrát na pódiu. V posledních osmi případech však dojel nejlépe sedmý. V Monaku a Kanadě ale nedojel vůbec a v Británii byl dokonce až sedmnáctý.

Formuli 1 nyní čeká měsíční pauza. Další závod se pojede na konci srpna v Zandvoortu.