Hlavní obsah

Schumacher mu dal první motokáru, teď Doohan jeho synovi „vyfoukl“ flek v F1

Jeho otcem je motocyklová legenda Mick Doohan, v 90. letech pětinásobný šampion královské třídy do 500 ccm. Teď se do elitní motoristické společnosti prodral i jeho syn Jack, jen místo dvou kol potřebuje čtyři. 21letý Australan bude totiž v příští sezoně závodit ve formuli 1 za tým Alpine, kde nahradí Estebana Ocona. Sedačku tak vyfoukl rodinnému příteli Mickovi Schumacherovi, jenž se o místo u francouzské stáje rovněž ucházel.

Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool

Jack Doohan (vpravo) během Velké ceny Velké Británie 2024.

Článek

„Jsem velmi rád, že jsem si vysloužil povýšení do závodní sedačky Alpine. Je to vzrušující chvíle a velký den pro mou rodinu. Vydám ze sebe všechno, abych se připravil na tento krok,“ uvedl v oficiálním oznámení Doohan, který byl doposud rezervním pilotem stáje. Jeho týmovým parťákem pak bude Pierre Gasly.

Doohan je druhým potvrzeným nováčkem, který se v příští sezoně ve formuli 1 představí. Brit Oliver Bearman pojede za Haas (má jeden start za Ferrari), Ital Andrea Kimi Antonelli by pak měl získat místo u Mercedesu po odcházejícím Lewisi Hamiltonovi – oznámení se očekává příští týden během Velké ceny Itálie.

Zpět ale k Doohanovi. Rodinným přítelem jeho otce Micka je sedminásobný šampion F1 Michael Schumacher. Když s manželkou hledali jméno pro svého syna, pojmenovali ho právě po australském motocyklovém závodníkovi. Mick Schumacher to rovněž dotáhl do F1, jenže po vyhazovu z Haasu zůstává dva roky rezervním pilotem Mercedesu a flek v šampionátu marně hledá.

Teď paradoxně před 25letým Němcem dostal v Alpine přednost rodinný kamarád, kterého Schumacherovi k formulové kariéře nasměrovali. „Michael nás navštěvoval v Austrálii a bydlel u nás, protože s mým tátou byli přátelé. Jeden čas bydleli vedle sebe v Monaku. Když nám byly tři roky, dal Michael mně a mé sestře první motokáru,“ popisoval před časem Jack Doohan.

A zároveň přiznal, že Michael Schumacher je jeho závodním idolem.