Hlavní obsah

Velké drama v Imole! Verstappen vyhrál, Norris jen o necelou vteřinu za ním

Aktualizováno

Zprvu se to zdálo být jasnou záležitostí, nakonec z toho bylo velké drama. Max Verstappen v italské Imole ovládl Velkou cenu Emilia Romagna, druhý Lando Norris však dojel necelou vteřinu (!) za ním. Třetí skončil Charles Leclerc, který se v celkovém pořadí šampionátu F1 posunul na druhou příčku za suverénního Verstappena. Nizozemec se už příští týden může v Monaku dočkat svého jubilejního 60. vítězství, což se doposud podařilo jen dvěma velikánům, Hamiltonovi a Schumacherovi.

Foto: Luca Bruno, Reuters

Max Verstappen z Red Bullu projíždí cílem ve Velké ceně Emilia Romagna.

Článek

„Na středních pneumatikách jsme byli silní, na tvrdých to ale bylo složité. Tolik mi auto nedrželo na trati, klouzal jsem. Posledních deset kol bylo těžkých, ale jsem super šťastný, že jsem vyhrál,“ řekl Verstappen.

Byl to po startu tradiční Verstappenův recept na úspěch – po startu vypálil, v prvním kole si najel zhruba vteřinový náskok na druhého Norrise a „utekl“ mu tak z dostřelu DRS. Držel tempo, navyšoval rozdíl a po třetině Velké ceny měl k dobru šest vteřin na svého pronásledovatele z McLarenu. Dupal do toho tak, že občas porušil traťové limity, a tak ještě před polovinou klání přišlo varování od komisařů i hrozba penalizací.

Jinak ale příliš mnoho vzruchu závod v Imole ve své první půlce nenabídl. Jedinou „divočinou“ byl Perézův výjezd do kačírku, z něhož se však vyjma časové ztráty dostal bez úhony. Podobný „výlet“ si dopřál i Lewis Hamilton, avšak pořadí ve špičce se příliš neměnilo ani po zastávkách v boxech.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Radost Maxe Verstappena po triumfu v Itálii

Až po 40. kole se začaly dít věci. Nejprve se třetí Leclerc dotáhl na druhého Norrise, pár kol je dělila necelá vteřina, jenže zajímavý souboj se po jedné chybičce Leclerca nekonal. Ovšem Norris chytil báječné tempo a začal stahovat Verstappenův náskok. Deset kol před cílem si Nizozemec – tak jak už velí tradice – stěžoval na degradující pneumatiky a bylo zjevné, že jeho vůz se jen těžko ovládá. Rázem z šestivteřinového rozdílu byla jen vteřina a půl a do cíle pět kol.

Norris tlačil, přibližoval se, ale Verstappen si vedení uhájil o 0,725 tisícin vteřin. „Potřeboval jsem ještě dvě kola a měl bych ho. Ale ztratil jsem v úvodu,“ říkal Norris.

Nebyl to pro Verstappena v neděli jediný triumf. Díky mobilnímu simulátoru si po sobotní kvalifikaci střihl i dvě části virtuálního závodu 24 hodin Nürburgringu, v němž jeho tým Redline zvítězil. „Gratuluji, ke druhému vítězství,“ hlásil mu v cíli do týmové vysílačky šéf stáje Red Bull Christian Horner.

Velká cena Emilie-Romagny, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Imole:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:25:25,252
2. Norris (Brit./McLaren) -0,725
3. Leclerc (Mon./Ferrari) -7,916
4. Piastri (Austr./McLaren) -14,132
5. Sainz (Šp./Ferrari) -22,325
6. Hamilton (Brit./Mercedes) -35,104
Nejrychlejší kolo: Russell (Brit./Mercedes).
Průběžné pořadí MS (po 7 z 24 závodů):
1. Verstappen 161
2. Leclerc 113
3. Pérez (Mex./Red Bull) 107
4. Norris 101
5. Sainz 93
6. Piastri 53
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 268
2. Ferrari 212
3. McLaren 154
4. Mercedes 79
5. Aston Martin 44
6. Racing Bulls 20