Hlavní obsah

Hamilton v slzách. Doma zlomil tříleté čekání na výhru a má další rekord

Aktualizováno

Na svůj 104. triumf ve formuli 1 čekal 943 dnů. Po dvou a půl letech ale Lewis Hamilton s Mercedesem znovu vystoupal na nejvyšší příčku. Navíc před domácím publikem v britském Silverstonu. Na této trati navíc sedminásobný mistr světa vyhrál už podeváté, což se dosud na jedné trati nikomu nepovedlo. Lídr šampionátu Max Verstappen z Red Bullu dojel druhý, třetí skončil Lando Norris na McLarenu.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Hamilton během Velké ceny Británie

Článek

„Na tohle jsem strašně dlouho čekal. Hodně to pro mě znamená, před fantastickými fanoušky. Díky, týme,“ pravil Hamilton do vysílačky po projetí cílové rovinky. I z telekomunikace bylo cítit, co pro 39letého pilota vítězství znamená. Hlas mu přeskakoval, těžko zadržoval emoce, cestou do boxů se ještě na trati zastavil pro britskou vlajku. „Nikdy se nevzdáváme,“ opáčil mu do vysílačky šéf Mercedesu Toto Wolff.

Podmínky v Silverstonu hrály Hamiltonovi do karet. Do závodu vystartoval druhý za týmovým kolegou Russellem (kvůli technickým potížím ve 33. kole odstoupil) a strategie Mercedesu dlouho vycházela. První dvě příčky piloti drželi bez problémů až do chvíle, kdy se nad okruh bývalého vojenského letiště dostaly černé mraky.

Do závodu následně výrazně promluvil déšť. Při jeho začátku šlapaly jak hodinky především monoposty McLarenu. Lando Norris i Oscar Piastri dotáhli pár sekund ztráty a dostali se před oba Mercedesy. McLaren ale nevychytal zastávky v boxech. Piastriho poslal na přechodnou sadu pneumatik pozdě a stejnou chybu udělal tým i s Norrisem ve chvíli, kdy zbytek pole přezouval zpět na suchou pneumatiku.

Hamilton s Verstappenem totiž zamířili do boxů ve 39. kole. Prvně jmenovaný šel na měkké pneumatiky, současný lídr šampionátu na tvrdou sadu. Norris zajel do boxů až o jedno kolo později, jenže na trať už vyjel jako druhý za Hamiltonem. Ten už žádného ze závodníků prakticky nepustil na kontakt.

Devět výher na jednom okruhu si dosud nepřipsal žádný pilot v historii F1. Michael Schumacher kraloval osmkrát na Magny-Cours ve Francii. Hamilton tak znovu píše formulovou historii. „Strašně jsem chtěl vyhrát. Byly dny, kdy jsem si říkal, že nejsem dost dobrý. Že už se nevrátím na úroveň, kde jsem byl. Ale tým mi věřil, fanoušci taky. A za to všem moc děkuju,“ rozplýval se Hamilton po závodě.

Max Verstappen i přes druhé místo opět navýšil svůj náskok na čele světového šampionátu. Se stříbrnou pozicí byl ale spokojený. „Neměli jsme rychlost. V jednu chvíli jsem si říkal, že skončíme pátí, šestí. Ale udělali jsme dobrá rozhodnutí s přezouváním pneumatik. Díky tomu jsem nakonec skončil druhý,“ uvedl Nizozemec po závodě.

Lando Norris má zatím na kontě jediné vítězství v F1, byť v posledních závodech byl vždy velmi blízko tomu, aby získal další triumf. Na Silverstonu dlouho vedl, jenže nakonec se musel smířit s třetím místem. S umístěním na pódiu byl Brit spokojený, přesto z něj čišela frustrace a nespokojenost. Věděl, že McLaren měl na víc.

„Jako tým jsme neodvedli dostatečnou práci. Ani já nedělal dobrá rozhodnutí. Místy jsem dost riskoval. Gratulace Mercedesu, zasloužili si vyhrát,“ shrnul své pocity 24letý závodník.

Verstappen si díky druhé příčce upevnil vedení v čele průběžného pořadí mistrovství světa a udělal další krok ke čtvrtému titulu za sebou. Před druhým Norrisem má nizozemský pilot náskok 84 bodů. Hamiltonovi patří desátá příčka.

Velká cena Británie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Silverstonu:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:22:27,059

2. Verstappen (Niz./Red Bull) -1,465

3. Norris (Brit./McLaren) -7,547

4. Piastri (Austr./McLaren) -12,429

5. Sainz (Šp./Ferrari) -47,318

6. Hülkenberg (Něm./Haas) -55,722.

Nejrychlejší kolo: Sainz.

Průběžné pořadí MS (po 12 z 24 závodů):

1. Verstappen 255

2. Norris 171

3. Leclerc (Mon./Ferrari) 150

4. Sainz 146

5. Piastri 124

6. Pérez (Mex./Red Bull) 118.

Pohár konstruktérů:

1. Red Bull 373

2. Ferrari 302

3. McLaren 295

4. Mercedes 221

5. Aston Martin 68

6. Racing Bulls 31.

Související témata: