Hlavní obsah

Problém pro Haas. Kvůli sporu s ruským sponzorem nemůže stáj opustit Nizozemsko

Svízelnou logistickou situaci musí mezi dvěma závody řešit stáj formule 1 Haas. Po víkendovém závodu v Zandvoortu jí totiž exekutoři nedovolili opustit Nizozemsko, dokud nezaplatí dlužnou částku bývalému hlavnímu sponzorovi, ruské společnosti Uralkali. Už v pátek přitom začínají tréninky na další závodní víkend v italské Monze.

Foto: Profimedia.cz

Haas musí do vyřešení sporu zůstat v Zandvoortu.

Článek

Pozadí celého příběhu se významně kryje se začátkem ruské agrese vůči Ukrajině z února 2022. Za americkou stáj tehdy jezdil jistý Nikita Mazepin, jehož otec Dmitrij stál v čele společnosti Uralkali. Po začátku války se však Haas rozhodl, že s Mazepiny nechce mít nadále nic společného a vypověděl smlouvu nejen pilotovi, ale také hlavnímu sponzorovi.

Uralkali se však soudně domáhala, aby Haas vrátil část sponzorské platby. Má se jednat až o devět milionů dolarů (asi 201 milionů korun). Stáj sice podle rozhodnutí švýcarského arbitrážního soudu měla právo smlouvu vypovědět, ale už neměla právo ponechat si celý sponzorský dar ve výši 13 milionů dolarů.

Haas však nedodržel červencový termín pro vyplacení peněz, a tak se už ve čtvrtek před závodem objevili v boxové uličce americké stáje exekutoři. Majitel Gene Haas sice v neděli uvedl, že v pátek všechny závazky vůči ruské straně uhradil. Peníze ale o víkendu do Ruska nedorazily.

Soud tak konstatoval, že Haas se sice může zúčastnit závodního víkendu, ale jeho vybavení poté nesmí Nizozemsko opustit. Dodání platby navíc zřejmě zdržují také sankce uvalené na Rusko po začátku jeho agrese na Ukrajině.

„Společnost Haas zaplatí všechny dlužné částky. Spolupracujeme se svými právníky, abychom zajistili, že platba bude v souladu se všemi příslušnými sankcemi a předpisy,“ uvedl Haas v pátek.

Týmy se zpravidla přesouvají po závodním víkendu již v pondělí. Haas by se tak mohl dostat do svízelné situace před závodem v Monze. První tréninky jsou na programu už v pátek.

Související témata: