Hlavní obsah

Při návratu McLarenu na výsluní jel Norris v raketě pět kol v čele, volbu obutí ale označil za crazy

Zajel svůj životní závod a mohl velký návrat stáje McLaren na výsluní formule 1 nadšeně oslavit doma s krajany. Lando Norris se postavil na stupně vítězů už posedmé v kariéře, ale druhým místem na Silverstonu vyrovnal svůj dosud nejlepší výsledek z předloňské Monzy.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Lando Norris se raduje s trofejí v Silverstonu.

Článek

„Nic z toho by nebylo možné bez skvělé práce všech lidí v týmu," řekl 23letý Norris, jenž startoval z první řady spolu s vítězem kvalifikace Maxem Verstappenem. Fenoména letošní F1 a vedoucího muže průběžného pořadí po zhasnutí červených světel předstihl v první zatáčce a vedl až do pátého kola. „Dělal jsem, co jsem mohl. Bojoval jsem s Maxem tak dlouho, jak to jen šlo," líčil Norris, jenž v cíli ztratil na současného nejlepšího pilota necelé čtyři sekundy

Do vysílačky nabádal svůj tým, aby při své jediné zastávce v boxech dostal měkkou sadu pneumatik. McLaren mu ale nasadil tvrdou, zatímco Verstappen a Lewis Hamilton jedoucí za Norrisem dostali měkkou. „Bylo to crazy. V některých věcech se chováme jako začátečníci. Cítil jsem, že měkčí směs dává větší smysl, obzvlášť když vyjížděl safety car. Ale nevadí, jsem v cíli druhý, je to dobré," prohlásil.

„Auto jelo jako raketa, tým dokázal provést skvělé věci pro jeho upgrade. Moje maximální rychlost mě udržela před Lewisem," pochvaloval si Norris. Šanci dosáhnout na své první stupně vítězů ve F1 naopak nevyužil druhý pilot stáje McLaren, letos debutující Australan Oscar Piastri. Třicet kol přitom držel třetí místo z roštu, jenže když na trať vyjel safety car kvůli Magnussenově hořícímu vozu, dostal se před něj právě z boxů vyjíždějící Hamilton.

„Čtvrté místo trochu bolí, měli jsme smůlu s načasováním safety caru. Celkově ale závod předčil mé očekávání a přiznám se, že jsem šťastný, že mohu být zklamaný ze čtvrtého místa," prohlásil Piastri. „Vylepšení vozu, ať už v rychlosti nebo konzistentním výkonu v jednotlivých kolech, jsou rozhodně obrovským krokem vpřed," pochvaloval si mladík.

Související témata: