Hlavní obsah

Nech mě být. Vím, co mám dělat, odsekl Hamilton do vysílačky. Pak nezadržel slzy

Dva a půl roku čekal na vítězství, sám pochyboval o svých dovednostech. V neděli se ale Lewis Hamilton dočkal svého celkově 104. vítězství ve formuli 1. Navíc v britském Silverstonu, tedy na domácí trati. Už po projetí cílem těžko zadržoval slzy.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Lewis Hamilton po vítězství jen těžko zadržoval slzy

Článek

I na sedminásobného šampiona toho někdy může být moc. Nevyhrál od listopadu 2021, kdy kraloval v Saúdské Arábii. Na bývalém vojenském letišti nedaleko Londýna navíc vyhrál podeváté. Žádný pilot v historii nebyl na jedné trati tak úspěšný. Když projížděl poslední zatáčky, davy šílely. V cíli už na něj čekal otec.

Tíha okamžiku zkrátka dopadla i na 39letého Hamiltona. „Nemohl jsem přestat plakat. Od poslední výhry každý den vstávám, snažím se bojovat, nastavit hlavu tak, abych předvedl to nejlepší,“ soukal ze sebe po závodu. „Navíc tady za Mercedes jezdím naposledy. Chtěl jsem vyhrát i pro tým. Všechny v něm miluju a cením si jich, jakou práci za ty roky odvedli,“ vysekl poklonu lidem ve své stáji.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Lewis Hamilton slaví vítězství před britskými fanoušky v Silverstone

Očekávání byla před závodem veliká. Mercedes se v posledních závodech zlepšoval a promotéři si museli mnout ruce. Z prvních třech pozic odstartovali do závodu všichni tři Britové na startovním roštu. Hamilton jel druhý za parťákem Georgem Russellem a doplnil je Lando Norris z McLarenu. Nejlepší jízdu ale předvedl Hamilton.

Od jeho posledního triumfu uběhlo neuvěřitelných 945 dnů. „Důležité je každý den vstát a hrabat, i když to vypadá, že jste na úplném dnu. V tom období ale byly dny, kdy jsem si říkal, že už nejsem dost dobrý. Že se nedokážu dostat na svou dřívější úroveň. Ale obklopil jsem se lidmi, kteří ve mně věřili,“ uvedl Hamilton.

Mentalitu šampiona ukázal ve 40. kole, dvanáct kol před cílem. O kolo dřív totiž přezul z pneumatik do přechodných podmínek zpátky na nejměkčí sadu. Do té doby vedoucí Norris šel do boxů až o kolo později. To už ale Hamilton jeho náskok na dráze mocně stahoval. Pilot McLarenu nakonec vyjel z boxu zhruba o dvě sekundy za sedminásobným šampionem.

Nech mě být. Vím, co mám dělat.
Lewis Hamilton svému inženýrovi

Hamiltonův inženýr Peter Bonnington ho v tu chvíli do vysílačky začal informovat o tom, jaké Norris (a za ním jedoucí Verstappen) nasadili pneumatiky, načež ho Hamilton utnul.

„Nech mě být. Vím, co mám dělat.“

A věděl. Napětí stoupalo, s každou zatáčkou davy fanoušků hnaly Hamiltona dopředu. Pilotovi Mercedesu navíc pomohlo, že Norris ještě zbrzdil rozjetějšího Verstappena.

A pak se mohlo slavit.

V dojezdovém kole Hamilton na dráze zastavil, aby převzal britskou vlajku. Šel s ní i na rozhovor. Při dojezdu do pit lane se dlouze objímal s otcem. Raději ani nesundal helmu, aby kamery neviděly, jakou emocionální jízdou si prochází.

„Děkuju všem fanouškům za jejich podporu. Všem lidem v továrně i týmu, co tu je se mnou. Miluju vás,“ uzavřel Hamilton vítěznou řeč.

Související témata: